Adama
AGRICOVER

Marii crescători de vaci de lapte vor o schemă de ajutor de stat pe calitatea laptelui

Publicat: 11 decembrie 2011 - 17:19
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Marii crescători de vaci de lapte din România solicită o schemă de ajutor de stat pe calitatea laptelui, care să vină în sprijinul celor care au făcut investiţii în ferme şi pot livra procesatorilor lapte conform cu normele europene.

„Prelungirea perioadei de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform, până la finele lui 2013, este un lucru bun pentru micii fermieri, dar care îi dezavantajează pe cei mari care au făcut investiţii în fermele lor, costisitoare de altfel, şi care sunt greu de recuperat în condiţiile în care procesatorii se îndreaptă mai mult către cei care produc lapte neconform în perioada de vară, deoarece le pot da astfel un preţ mai mic pe litrul de lapte”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Caraş Costel.

Peste 90% dintre producătorii de lapte din România au ferme cu 3-5 capete
Acesta a precizat că în România, 93-94% din cei care produc lapte sunt în ferme de 3-5 capete iar restul de 6-7% produc laptele în condiţii conforme normelor UE în fermele mari, unde au fost făcute investiţii pentru colectare şi procesare.

„România este unică şi total atipică pentru că există o concentrare într-o parte şi o mare disipare în cealaltă. Noi avem 93-94% din cei care produc lapte cu ferme de 3-5 capete. Ei dau în jur de 50-60% din laptele românesc, iar restul de 6-7% fac diferenţa de 50%. Procesatorii ştiind asta, în momentul în care vine primăvara, când începe să producă vaca mai mult lapte, se îndreaptă spre cei mici, cu lapte neconform pentru că le dă un preţ mai mic, să zicem circa 80 de bani pe litru, decât celor care produc lapte conform. Iarna, când nu există lapte sunt în stare să vină târâş la cei mari să ia lapte conform cu 1,5 lei”, a spus Costel Caraş.

Vaci de lapte în grajd_b

Micii fermieri să treacă la vaca de carne, iar cel mari să rămână pe producţia de lapte
Potrivit acestuia, ajutorul de stat s-ar putea concretiza prin stimularea micilor fermieri, cu 3-5 vaci, să se îndrepte pe subvenţiile pentru vaca de carne, iar cei care au făcut investiţii în ferme să rămână pe producţia de lapte.

„Statul ar trebui să-l încurajeze pe fermierul mic să renunţe la lapte şi să se orienteze pe vaca de carne. Şi ei trebuie să trăiască, dar trebuie găsit un sistem pentru a-i sprijini. Cei mari, acel procent de 6-7% dintre fermieri, ar putea prelua şi cantitatea produsă de cei 94%. Cota de lapte în mod normal, la perfomanţa europeană de azi, trebuie să fie obţinută de la 500.000 - 600.000 de vaci, iar noi avem 1,7 milioane de vaci de lapte. Dacă un milion ar pleca spre carne şi ar da şi ceva lapte pentru consumul propriu, avantajul ar fi şi pentru ei dar şi pentru ţară”, a mai spus Costel Caraş.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 6787 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Scrisoare FCBR către ministrul agriculturii, Valeriu Tabără

Scrisoare FCBR către ministrul agriculturii, Valeriu Tabără

Reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) susţin că MADR evită dialogul social instituţionalizat cu reprezentanţii legali ai fermierilor care produc pentru piaţă, care plătesc taxe, impozite şi care contribuie semnificativ la PIB-ul României şi discută viitorul zootehniei României cu, cetăţenii agreaţi care spun: fie primit, fiecărui leu primit de la stat.

FCBR atrage atenţia conducerii MADR cu privire la derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă

FCBR atrage atenţia conducerii MADR cu privire la derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă

Federaţia Crescătorilor de Bovine din România este consternată de derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă de conducerea MADR derapaje ce încalcă drepturile partenerilor sociali legitimi, reprezentativi şi legal constituiţi.

Guvernul a aprobat sprijinul naţional pentru crescătorii de bovine şi ovine

Guvernul a aprobat sprijinul naţional pentru crescătorii de bovine şi ovine

Crescătorii de bovine vor primi 410 lei/cap de animal, iar cei de ovine şi de caprine câte 40 lei/cap de animal în contul plăţilor naţionale complementare directe (CNDP) pentru 2011, a hotărât Guvernul, prin adoptarea în 30 noiembrie 2011 a actelor normative privind acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru anul 2011 în sectorul zootehnic.

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Măcar atât: 410 lei pentru vacă, 40 lei pentru oaie şi 36 euro/ha

Crescătorii de bovine ar putea primi 410 lei pe cap de animal pentru 2011, iar cei de ovine şi caprine, numai 40 lei pe cap de animal, în timp ce sprijinul pe suprafaţă alocat din bugetul naţional pentru 2011 va fi, cel mai probabil, de numai 36 euro pe hectar, ne-a spus Mircea Ciurea, membru al Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din judeţul Cluj şi peşedinte al Cooperativei Agricole Someş-Arieş, dar şi fost preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a participat, în 28 noiembrie 2011, alături de alţi crescători de bovine şi de ovine şi de fermieri din sectorul vegetal la o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru a discuta despre plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic şi în sectorul vegetal.

INS: Cantitatea de lapte colectată şi producţia de lactate în luna septembrie

INS: Cantitatea de lapte colectată şi producţia de lactate în luna septembrie

Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut în luna septembrie 2011 faţă de luna precedentă cu 8,8%, iar faţă de luna septembrie 2010 a crescut cu 4,1%.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ion surdulesti
|
12. 11, 2011. Sunday 22:11

CALCULELE DE PE HIRTIE NU SE POTRIVESC CU CE ESTE PE TEREN. IN MARE PARTE VACA ESTE DEJA PE CALE DE DISPARITIE DIN CAUZA PRETULUI LA LAPTE.TINERII NU VOR SA MA-I MUNCEASCA IN BALEGAR .CEI CARE MA-I TIN VACI IN SATE SUNT TOT CEI BATRINI ASA CUM TRECE TIMPULASA SE REDUCE SI NR. DE ANIMALE

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii