Irlanda a devenit luni, 5 ianuarie, prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va exporta din nou carne de vită în SUA.
Anunţul vine după ce autorităţile de la Washington au ridicat embargoul impus în urmă cu aproape 16 ani pentru carnea de vită din UE din cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, informează publicaţia Irish Times. „Aceasta este încheierea a doi ani de muncă intensă pentru a ne dovedi renumele de furnizor de carne de vită de calitate”, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney. Potrivit acestuia, recâştigarea accesului pe piaţa americană reprezintă un atu având în vedere că în SUA consumatorii plătesc mai mult decât în orice parte a lumii pentru carnea provenită de la vitele hrănite cu iarbă.
Anul trecut, SUA au importat o cantitate de 1,2 milioane de tone de carne de vită, în valoare de patru miliarde de euro, iar Simon Coveney a estimat că în 2015 Irlanda va reuşi să vândă carne de vită în valoare de 50 - 100 milioane de euro pe piaţa din SUA.
În 2013, zootehnia a produs peste 25 de miliarde de lei
În 2013, producţia zootehnică românească a totalizat peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producţiei agricole, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit acestuia, zootehnia este un sector deosebit de important pentru industria agroalimentară românească. „Industria alimentară este un sector important în condiţiile în care aduce profit şi plus valoare la nivel naţional. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producţiei agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine şi cu 3% la păsări, în timp ce producţia de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc şi cu 12,6% la pasăre”, a spus Morărescu.
Conform datelor prezentate de acesta, exportul de carne în perioada menţionată a cunoscut o creştere cu 600% la carnea de porc, până la 24.000 de tone, cu 14% la bovine (39.000 de tone) şi un plus de 11% la carnea de pasăre (65.000 de tone). Comerţul cu carne de porc refrigerată s-a cifrat, până la 1 iulie 2014, la 80.000 de tone, fiind în valoare de 145 de milioane de euro, iar exportul reprezintă 30.000 tone, în valoare de 70 de milioane de euro.