Peste 350 de fermieri şi-au arătat interesul faţă de singurul mineral natural din România cu efecte benefice în creşterea bovinelor la doar câteva zile de la închiderea târgului internaţional INDAGRA desfăşurat la Bucureşti.
„Am constatat un interes crescut al fermierilor care au primit informaţii despre DEL-CA-MAG în cadrul târgului INDAGRA. O dată ce au aflat despre acest nou supliment alimentar 100% natural, peste 350 de fermieri şi-au exprimat dorinţa de a folosi DEL-CA-MAG în alimentaţia animalelor pe care le deţin” a declarat Moise Fluieraş Administrator al Exploatării Miniere Harghita, potrivit unui comunicat de presă.
„Pentru perioada urătoare ne aşteptăm la o creştere a numărului de solicitări pentru că fermierii au de acum încolo la dispoziţie singurul mineral 100% natural din România cu efecte vizibile în evoluţia animalelor” a mai adăugat Moise Fluieraş.
România deţine unul din puţinele depozite de dolomită amorfă din lume, în zona Delniţa – Harghita, acest tip de dolomită având efecte deosebite în exploatarea animalelor.
Comercializat sub denumirea DEL-CA-MAG, mineralul natural a fost supus unui studiu comparativ efectuat de către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Baloteşti (ICDCB Baloteşti) *.
Rezultatele studiului arată că, folosind dolomita amorfă de la Delniţa, (DEL-CA-MAG) în alimentaţia vacilor de lapte se obţine o productivitate de 1,5 litri de lapte în plus pe zi, pe cap de vacă furajată. De asemenea, după cum declară doctor chimist Maria Serdaru, cercetător ştiinţific în cadrul ICDCB Baloteşti, s-a constatat o creştere a conţinutului de grăsime cu 0,5 grame %.
Aceasta înseamnă o creştere cu 7 bani la preţul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/l la 1,45 RON/l, ca bonus de calitate superioară. Prin administrarea minereului natural la viţei s-a constatat un spor de creştere cu 26% mai mare decât la viţeii cărora li s-a furnizat calciu şi magneziu din surse obişnuite. Acesta înseamnă un spor zilnic de 211 grame/cap, după 6 luni de suplimentare.
Efecte benefice şi în creşterea puilor de carne
Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delniţa a fost realizat şi pe un lot de 600 de pui de carne, împărţiţi în lot martor şi lot experimental (studiu realizat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti) *.
Concluziile studiului arată că hrănirea puilor de carne cu dolomită amorfă, ca sursă de calciu şi magneziu, modifică semnificativ greutăţile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la vârsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv 4.18% la 42 de zile.
Sporul mediu zilnic de creştere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului în spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomită amorfă, comparativ cu lotul martor.
*Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro
Exploatarea Minieră Harghita (EMH) are sediul în municipiul Miercurea-Ciuc şi are ca obiectiv exploatarea şi prepararea zăcămintelor de dolomita Voslobeni, Delniţa şi zăcămintelor de andezit la Sâncrăieni, fiind unicul producător de filer calcar dolomitic din România. De asemenea, societatea este principalul producător de dolomită măcinată folosită la fabricarea îngrăşămintelor chimice (nitrocalcar). EMH produce agregate de carieră (piatră spartă) şi cribluri de diferite sorturi.
George Albu
PR Consultant
Exploatarea Miniera Harghita