Potrivit unui raport al Departamentului American de Agricultură (USDA), India ar urma să devină anul acesta al treilea exportator mondial de carne de vită, depăşind SUA.
Pe fondul unei scăderi semnificative a producţiei americane, compensate de o anumită creştere a producţiei din Brazilia şi India, USDA estimează pentru 2012 o stagnare a producţiei de carne de vită la nivel mondial, în jurul valorii de 56,8 milioane tone.
Conform previziunilor USDA, producţia americană de carne de vită va totaliza anul acesta 11,5 milioane tone, mai puţin cu 5 la sută comparativ cu 2011. Creşterea preţurilor la furaje şi scăderea numărului de bovine sunt principalele cauze ale declinului, cu impact direct asupra greutăţii carcasei. Pe de altă parte, Brazilia ar urma să producă anul acesta 9,2 milioane tone, o creştere uşoară faţă de anul trecut.
În schimb, India, ţară care se bazează mult pe creşterea bivolilor, va înregistra în 2012 o creştere de 7 procente, fiind estimată o producţie de 3,3 milioane tone. În timp ce consumul intern este aşteptat să crească cu 3%, la 2 milioane tone, exporturile sunt prognozate să crească cu 16%, la aproximativ 1,3 milioane tone.
Dacă aceste previziuni se vor concretiza, India va depăşi SUA în ceea ce priveşte volumul exporturilor, devenind al treilea mare exportator din lume, după Brazilia şi Australia. În ultimii ani, India şi-a intensificat prezenţa pe pieţele emergente, aflate în căutare de surse ieftine de proteine.
Conform estimărilor USDA, exporturile mondiale de carne de vită vor totaliza anul acesta 8,2 milioane tone, cu 5% mai mult decât cantitatea tranzacţionată în 2011, în mare parte aceasta datorându-se creşterii consumului în ţările Asiei de Sud, Orientului Mijlociu şi Rusia.