Ministerul Agriculturii a anunţat, pe 5 octombrie 2015, lansarea unui parteneriat între România şi Olanda prin care se urmăreşte creşterea producţiei autohtone de lapte de vacă destinat procesării la 2,5 milioane de tone anual până în 2020, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.
Proiectul dintre România şi Olanda în sectorul laptelui promovează fermele de familie, ca soluţie pentru dezvoltarea lanţului românesc de producţie, procesare şi vânzare a laptelui. Pentru început, proiectul va fi implementat în mai multe ferme din Transilvania, care, beneficiind de experienţa olandeză, vor fi sprijinite să îşi dezvolte afacerea şi să obţină, cu costuri minime, un lapte de cea mai bună calitate.
„Este un proiect pe care am discutat de foarte mult timp şi mă bucur că a ajuns într-un anumit stadiu de dezvoltare. Însă eu sper să nu facem doar un proiect, ci o strategie de dezvoltare a sectorului de lapte din România”, a declarat secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, citat de Agerpres, cu ocazia lansării proiectului.
El a mai spus că producătorii de lapte, atât români, cât şi olandezi, sunt obligaţi să plătească pentru o criză financiară pe care nu au provocat-o şi de aceea, la nivelul Uniunii Europene, ar trebui să existe mecanisme europene pentru probleme europene. Botănoiu a mai atras atenţia asupra faptului că produsele din lape şi cele din carne din România sunt vândute la preţuri sub costul de producţie şi această situaţie nu mai poate continua, pe de o parte din cauza faptului că legislaţia nu permite, iar pe de altă parte firmele nu mai pot rezista pe piaţă.
În România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, unităţile procesatoare au colectat, în 2014, de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, 995.375 tone lapte de vacă, în creştere cu 12,8% faţă de anul 2013. În acelaşi timp, cantitatea de lapte brut importat a scăzut de la 96.105 tone, în anul 2013, la 76.723 tone, în anul 2014 (20,2%), mai notează Agerpres.