Grupul european de prognoză pentru carnea de vită estimează o scădere a producţiei şi a consumului pe piaţa cărnii de vită europene în timpul anului 2012.
Producţia de carne de vită în UE-15 este evaluată anul acesta la peste 7,1 milioane tone, în scădere cu 3 procente faţă de 2011. Aceasta se datorează în mare parte scăderii producţiei din Franţa, Marea Britanie şi Irlanda. Cele mai multe state membre îşi vor intensifica însă prezenţa pe pieţele din afara Uniunii, deşi rămâne de văzut dacă Turcia îşi poate menţine nivelul actual de import.
Conform Strategic Information Services, producţia de carne de vită a Franţei va înregistra o scădere de 4 la sută în 2012, până la valoarea de 1,51 milioane tone, principala cauză a declinului fiind seceta din ultimele luni, care a redus efectivul de animale. De asemenea, în Marea Britanie se estimează o scădere a producţiei cu 6 procente, la 881.000 tone, acelaşi declin fiind aşteptat şi în Irlanda.
Pe de altă parte, susţin analiştii, aplicarea în mai multe state UE a măsurilor de austeritate va avea un impact negativ asupra consumului, care ar urma să ajungă la 6,94 milioane tone, mai puţin cu 1% decât anul trecut. Marea Britanie şi Spania sunt ţările cele mai expuse.
În 2011, comerţul european cu carne de vită a fost stimulat de cererea mare venită din Turcia, Rusia, statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ca urmare, UE a devenit un exportator important pe piaţa mondială a cărnii de vită. Perspectivele rămân bune şi în 2012, dar evoluţia depinde de nivelul tarifar de import perceput pe pieţele emergente.