Adama
AGRICOVER

Raport: Sprijinul UE pentru producătorii de lapte afectează ţările în curs de dezvoltare

Publicat: 28 septembrie 2011 - 12:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unui raport al organizaţiei neguvernamentale ActionAid, citat de Eubusiness, subvenţiile Uniunii Europene continuă să-i afecteze pe producătorii de lapte din ţările în curs de dezvoltare, în ciuda reformelor recente menite a evita distorsionarea comerţului internaţional şi a preţurilor produselor agricole.

Conform datelor din raportul menţionat, referitor în special la impactul asupra Bangladesh, subvenţiile anuale ale UE în valoare de cinci miliarde de euro „au afectat în mod curent ţările în curs de dezvoltare în trei moduri principale: prin subminarea producătorilor locali de lapte, prin prăbuşirea preţurilor de pe piaţa globală şi prin excluderea exportatorilor din ţările în curs de dezvoltare de pe pieţele terţe”.

În Bangladesh, unde şapte milioane de persoane lucrează parcele mici de pământ, de obicei cu două vaci pe familie, producţia de lapte „reprezintă o potenţială ieşire din sărăcie pentru milioane” de localnici, se precizează în raport.

Laptele praf este preferat de persoanele din clasele superioare
Însă circa 20% din vânzările de lapte sunt reprezentante de laptele praf „Dano”, produs de gigantul danezo-suedez Arla Food, care, în 2009, a primit subvenţii în valoare de 15% din preţul de export. „Arla a primit aproape un miliard de euro subvenţii de la UE începând din 2000”, se mai arată în raport.

Persoanele din clasele medii şi superioare preferă laptele praf deoarece este mai practic, mai de încredere, dar şi datorită marketingului. În ultimii ani, Bangladesh a importat din Uniunea Europeană între 20% şi 50% din laptele praf comercializat pe piaţa locală. În 2010, Uniunea Europeană a exportat 378.000 de tone de lapte praf, cu 63% mai mult decât în anul precendent.

Totuşi, UE finanţează programe de ajutor pentru Bangladesh cu scopul de a reduce sărăcia, inclusiv scheme menite a sprijini dezvoltarea agriculturii.

ActionAid susţine că o reformă comprehensivă a Politicii Agricole Comune (PAC), care urmează să intre în vigoare în 2014, când Danemarca va deţine preşedinţia rotativă a UE, „va fi o oportunitate politică importantă pentru a reforma PAC într-un mod care să pună capăt tuturor subvenţiilor dăunătoare”.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3090 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Efectivele de bovine, în scădere cu 15,5%

Efectivele de bovine, în scădere cu 15,5%

Efectivele de bovine din România erau, la 1 iunie 2011, cu 15,5% mai mici faţă de aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor remise de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai valoroase vaci la Agromalim 2011: Cine a primit titlul de Miss Arad şi de Campioană a rasei Holstein?

Cele mai valoroase vaci la Agromalim 2011: Cine a primit titlul de Miss Arad şi de Campioană a rasei Holstein?

Miss Arad 2011 la ediţia din acest an a Agromalim a fost desemnată vaca Dolly, crescută de societatea Agro-Dan Ferme SRL din localitatea Vladimirescu, jud. Arad, proprietatea lui Dan Anghelescu, iar Campioana rasei Holstein a fost desemnată vaca Cindirella, aparţinând lui Alexandru Taşedan din Curtici, jud. Arad, care deţine societatea Alecs Genetics Lact SRL.

Identificare electronică pentru siguranţa alimentară

Identificare electronică pentru siguranţa alimentară

Comisia Europeană a adoptat o propunere care, atunci când va fi implementată, va spori şi mai mult siguranţa alimentară şi va proteja mai bine sănătatea animalelor pe teritoriul UE.

Producţia mondială de lapte va creşte în 2011

Producţia mondială de lapte va creşte în 2011

Potrivit ultimelor estimări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), producţia mondială de lapte va creşte în acest an cu 14 milioane de tone.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii