Producţia de lapte a Uniunii Europene este estimată să crească cu 1,5 la sută anul acesta, la aproximativ 154 milioane tone, şi cu 0,7 procente sezonul iitor, conform calculelor Comisiei Europene.
Livrările către fabricile de procesare a laptelui ar urma o tendinţă similară, deşi la o rată uşor mai mare decât producţia totală de lapte (+1,6% în 2012 şi 1% în 2013). Autorităţile de la Bruxelles se aşteaptă ca randamentul mediu pe cap de vacă să crească în 2012 la 6.598 kg.
Creşterea continuă a producţiei de lapte, atât în blocul UE-15 cât şi în noile state membre, ar putea compensa pentru moment pierderile în ceea ce priveşte efectivul de animale, care este estimat să scadă cu circa 1% în 2012 şi tot atât în 2013.
Din datele publicate de Biroul European de Statistică reiese că în primul trimestru al anului curent livrările de lapte s-au situat cu 4,7 procente sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă în sezonul precedent şi cu 5,5 la sută sub cota de acum doi ani.
După un an în care preţurile la materii prime au avut o evoluţie ascendentă, în primele cinci luni din 2012 piaţa a dat semne de revenire atât la nivel european cât şi mondial. Această tendinţă este de aşteptat să aibă o influenţă şi asupra procesatorilor. Astfel, producţia de brânzeturi de vacă ar urma să crească cu 1,1% anul acesta şi cu 0,6% în 2013.
În ceea ce priveşte producţia de lapte praf, aceasta este proiectată să scadă pentru al doilea an consecutiv, cu 1-1%, tendinţă prevăzută să continue şi în 2013. În schimb, cantitatea de lapte praf degresat va fi mai mare cu 14,5 procente faţă de 2011, datorită cererii puternice de pe pieţele externe. China a devenit principalul importator de lapte praf degresat la nivel mondial, urmat de ţările Africii de Nord, în special Algeria şi Egipt.
O altă prognoză a Comisiei Europene vizează producţia de unt, care se aşteaptă să crească din nou anul acesta cu 3,8 la sută. Importurile ar putea să scadă în 2012 şi apoi să se stabilizeze în 2013. Statele europene nu au fost foarte competitive pe piaţa de exporturilor în 2011, având în vedere diferenţa de preţ existentă în UE şi preţul mondial.