Cunoscutul crescător de animale Costel Caraş, din judeţul Ilfov este nemulţumit de ceea ce se întâmplă în sectorul laptelui şi consideră că este timpul fermelor de carne, în timp ce multe exploataţii cu vaci cu lapte îşi vor închide porţile.
„Situaţia va fi din ce în ce mai dificilă pentru crescătorul de vaci de lapte. Cred că cei pe carne se vor dezvolta, vor începe să crească în pondere, dar în sectorul lapte va fi foarte dificil să rezişti. Eu nu văd un viitor foarte roz, nu cred că vor mai rezista foarte multe ferme, doar exploataţiile foarte mari cu posibilităţi financiare. Fermele clasice, de familie, cu efective mici de până la 100 de capete de animale, se vor închide”, declară fermierul.
Preţ mic la lapte
Fermierul şi-a argumentat punctul de vedere referidu-se la preţurile care nu stimulează şi nici nu oferă satisfacţia şi motivaţia efortului depus de crescătorii de animale. „Una din cauze este că preţul lapsustelui a ajuns aproape egal cu preţul de vânzare la ora asta; mă refer la cei care produc lapte în cantităţi suficient de mari. La restul, nici măcar nu acoperă preţul de cost, iar un preţ de cost real nu a făcut nimeni până acuma, mă refer la fermierii mici care nu includ munca. Micii crescători de animale nu au viitor”, susţine Costel Caraş.
Import din Ungaria
În continuare, Caraş aduce în discuţie cazul de la Olympus - Braşov, unde s-a realizat o modernă unitate de procesare a laptelui şi conducerea fabricii nu mai vrea să preia laptele de la fermierii din jur. Crescătorii de animale au investit şi au adus animale de rasă foarte bune, au făcut eforturi şi li s-a spus că nu le mai ia lapte pentru industrializare, potrivit lui Caraş. „Am câţiva colegi, la Braşov, care au nişte ferme foarte bune! Şi sunt nişte oameni de afaceri greci care au făcut investiţii într-o unitate de procesare importantă. Ei bine, directorul de acolo este un cetăţean din Ungaria care pur şi simplu a renunţat să mai preia laptele de la fermele situate la câţiva kilometri de jur-împrejur, pentru a aduce din Ungaria. Conducerea fabricii le-a trimis adrese crescătorilor de animale prin care i-a anunţat că micşorează preţul de achiziţie. Şi asta în condiţiile în care există semnate contracte cu clauze clare! Cu alte cuvinte, li s-a spus: «Nu mă mai interesează, aduc lapte din Ungaria!» Şi gata!”, ne-a declarat Caraş.
Mai multe detalii despre situaţia din sectorul zootehnic puteţi citi în revista Ferma – iunie 2014!
Scrie-ne la Vocea fermierului!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secţiunea “Vocea fermierului” şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta! sau Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părearea ta!
Precizare: aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia AgroInfo.