Exporturile UE de animale vii din specia bovină au continuat să crească anul acesta, datorită cererii susţinute din regiunea mediteraneană. În primele şase luni din 2016, livrările externe au sporit cu 34%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Turcia (cu 186 mii de capete), Israel (95 mii capete) şi Liban (90 mii capete) au fost cele mai importante destinaţii, însumând împreună 65 procente din totalul schimburilor comerciale directe. Israelul a preluat poziţia Libanului ca al doilea partener comercial al Uniunii Europene în comerţul cu bovine vii, confirmând importanţa sa ca o destinaţie solidă pe acest segment. Cel mai mare furnizor UE al Turciei în 2016 până în prezent a fost Ungaria, care a exportat deja 52 mii de capete, în timp ce Slovacia vine tare din urmă, după ce numai în luna iulie a organizat transporturi pentru 14 mii de capete.
Uruguay şi Brazilia sunt principalii competitori ai UE pe piaţa Turciei, unde preţurile sunt încă foarte atractive din cauza cererii puternice şi a producţiei interne limitate. Prin urmare, exporturile de bovine vii din Uniunea Europeană ar putea susţine până la sfârşitul anului o creştere de peste 30%, ajungând la 235 mii de tone, dublu faţă de nivelul înregistrat în sezonul 2013-2014.
Pe de altă parte, în primele şase luni ale anului 2016, exporturile europene de carne de vită au sporit cu 17%, faţă de 10% în primul trimestru. În această vară, Turcia a reautorizat importurile de carne de vită abatorizată de pe teritoriul UE (cu excepţia Poloniei), iar partenerii europeni au onorat contracte valorând 5.000 tone, ceea ce reprezintă însă abia un sfert din cantitatea livrată în prima jumătate a anului trecut. Creşteri semnificative s-au înregistrat la exporturile către Israel (+400%, respectiv 5.300 tone), Vietnam (+300% / 3.000 de tone ) şi Coasta de Fildeş (+175% / 2.600 tone).
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, irlandezul Phil Hogan, a promis să găsească noi pieţe de desfacere pentru producătorii de carne de vită din spaţiul comunitar, astfel încât până la sfârşitul anului s-ar putea ajunge la o creştere în volum a exporturilor de 10 la sută.
În ceea ce priveşte importurile, în primele şase luni ale anului 2016 s-a înregistrat o creştere de 2% faţă de perioada similară din 2015, cu Brazilia în poziţia de principal furnizor de carne de vită pentru piaţa europeană. În schimb, importurile din SUA au scăzut, pe de o parte din cauza orientării americanilor către pieţele mai profitabile din Asia şi pe de altă parte din cauza cursului de schimb monetar dolar/euro mai puţin favorabil. Pe de altă parte, s-a constatat o creştere de 8% a importurilor de carne de vită din Australia. Altădată un jucător mult mai agresiv, Argentina şi-a crescut expunerea pe piaţa europeană cu doar 4% în prima jumătate a acestui an. Per total, importurile UE de carne de vită ar urma să înregistreze o creştere de 3 la sută în 2016 şi alte 3 procente în 2017.