Preţul laptelui materie primă va creşte din luna septembrie, însă cu costul închiderii multor ferme, spune Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Acesta recunoaşte că tot mai mulţi fermieri români nu mai au unde să-şi vândă laptele după ce cotele de lapte au fost eliminate, o serie de fabrici de procesare s-au închis, iar pe piaţa românească au pătruns masiv importurile din Ungaria, Slovenia şi Polonia.
„Foarte mulţi fermieri din toată ţara mă sună că nu au unde să-şi vândă laptele. Sunt din ce în ce mai puţine fabrici care să proceseze materia primă, pentru că unele s-au închis, după ce s-a retras cota de lapte. Doar 2% materie primă lapte se mai importă din cauză că nu mai există fabrici de procesare, în schimb a crescut importul de produs finit, în special pe marcă proprie, din Ungaria, Polonia, Slovenia. Trebuie să fim foarte atenţi, când facem analize, ce creşte ca import. Produsul finit a început să crească foarte mult. 30% din producţia de lactate a Europei a reprezentat-o Rusia. Aşteptăm să vedem dacă putem să redeschidem alte pieţe din ţări terţe - Macedonia, Serbia sau pe zona Turcia, ţările arabe, dar este un proces lung şi nu avem capital de a investi şi de a găsi soluţii rapide. Eu am avertizat din anul 2014 că luna mai, când s-au retras cotele la lapte, va fi o lună foarte dură, nu numai pentru fermieri, ci şi pentru noi. Previziunile s-au adeverit şi acum trebuie găsite soluţii rapid. Şi cum soluţiile pompieristice nu sunt de bun augur, vom vedea la finalul acestei conferinţe care va fi concluzia”, a spus, citat de Agerpres, Dorin Cojocaru, prezent la conferinţa Meat&Milk 2015, care se desfăşoară la Poiana Braşov, în perioada 3-5 iunie.
Preşedintele APRIL mai afirmă că, în perioada următoare, se vor închide foarte multe ferme, iar oferta de lapte va scădea.
„Cine scapă de lunile mai şi iunie va fi bogat în septembrie. Am transmis fermierilor şi procesatorilor de mai mult timp să dea dovadă de maturitate şi să realizeze parteneriate între furnizor şi client, adică fermier-procesator-comerciant, pentru că dispar fermele, neavând unde să vândă laptele.(...). Şi cum preţul este dat de cerere şi ofertă, cred că la toamnă, dacă ne ajută şi politica internaţională să se redeschidă piaţa Rusiei, o să vedem creşteri interesante la lapte, materie primă”, a mai spus Dorin Cojocaru.
La lucrările conferinţei de la Poiana Braşov este aşteptat joi, 4 iunie, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.