După dispariţia cotelor de lapte la 1 aprilie 2015, România va propune la nivel european varianta „poluatorul plăteşte”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„România va propune, în contexul eliminării cotelor de lapte la nivel european, de la 1 aprilie, varianta 'poluatorul plăteşte'. Dacă ai perturbat piaţa, tu ca şi companie, adică dacă ai intrat cu o cantitate mare de lapte care a dus la scăderea drastică a achiziţiilor de pe piaţa locală sau la scăderea preţurilor foarte mult şi nu mai poate fi sustenabil pentru producătorul local, compania trebuie să plătească acea diferenţă între costul de producţie şi preţul pieţii, ca să fie menţinut un echilibru. Este o propunere pe care o vom aduce în acest grup de lucru şi vrem să vedem dacă acceptă şi partea bulgară. Pe de altă parte sunt şi alte măsuri, însă noi nu avem capacităţile de depozitare sau de procesare pentru unt, lapte praf sau caşcaval, cum au alte state care deţine cooperative şi infrastructură de peste 60 de ani” a explicat Botănoiu.
Potrivit sursei citate, promovarea produselor agroalimentare autohtone precum şi depozitarea şi acoperirea pierderilor de venit sunt principalele măsuri pe care România şi Bulgaria le vor susţine la nivel european, inclusiv în Consiliul de Miniştri ai Agriculturii din Uniunea Europeană de săptămâna viitoare.
Penalităţi pentru opt state UE
Deja marii producători de lapte din Europa s-au grăbit să-şi majoreze producţia în 2013-2014 şi vor plăti penalităţi în valoare de peste 400 milioane de euro, a anunţat Comisia Europeană.
CE a precizat că opt ţări (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Austria, Irlanda, Luxemburg şi Cipru) şi-au depăşit cotele naţionale cu un total de 1,46 milioane de tone. Cea mai mare supraproducţie a fost înregistrată în Germania, producătorii din această ţară urmând să plătească penalităţi de 163,8 milioane de euro, urmaţi de colegii lor din Olanda şi Polonia care vor fi penalizaţi cu 132,1 milioane euro, respectiv 46,4 milioane de euro.
Cu toate acestea, producţia totală de lapte a UE s-a situat în 2013-2014 la 144 milioane de tone, cu 4,6% sub cota totală fixată şi cu 6% mai mică decât în 2012/2013.