Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă desfăşurarea, în perioada 10 - 30 iunie 2013, a unei campanii de informare la nivel naţional, pentru a aduce la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene, în condiţiile în care începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud neconform normelor UE.
În cadrul întâlnirilor organizate de către DSVSA cu producătorii de lapte vor fi discutate aspecte privind:
-cerinţele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene;
-căile de contaminare a laptelui;
-regulile de igienă a mulsului ce trebuie respectate de către producători, în vederea obţinerii laptelui conform cu standardele Uniunii Europene;
-aspecte practice privind identificarea şi eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare, după administrarea tratamentului, precum şi a laptelui care prezintă modificări de culoare, gust şi miros;
-răcirea şi depozitarea laptelui după muls;
-restricţiile privind vânzarea directă sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unităţile de procesare.
„Scopul acestei campanii este de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţilor de procesare - să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România. Se urmăreşte păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi, în esenţă, o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unor unităţi de industrie alimentară”, precizează un comunicat al ANSVSA.
Campania de informare va fi coordonată de către Direcţia de Trasabilitate şi Siguranţa Alimentelor de Origine Animală din cadrul ANSVSA şi se va realiza de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, prin echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, medici veterinari oficiali din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali responsabili de zonă.
Echipele respective vor avea atribuţii şi responsabilităţi pentru organizarea unor acţiuni de informare, în principal a producătorilor care livrează lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unităţile de procesare a laptelui autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, precum şi a celor care vând direct laptele crud către consumatorul final, cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud, în special la numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.
Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participanţilor la întâlnirile organizate de către DSVSA judeţene şi vor fi distribuite şi cu sprijinul administraţiei locale sau a structurilor teritoriale ale altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu (la primării, spaţii comerciale, sediile Poliţiei locale, şcoli, dispensare umane şi veterinare, biserici, cămine culturale, pieţe, târguri, etc.), astfel încât informaţia să poată fi propagată cât mai extins. Aceleaşi materiale informative vor fi postate şi pe site-ul ANSVSA, într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat „Campanie de informare - Igiena laptelui”.