Producţia de lapte în Uniunea Europeană a crescut cu 3,3%, în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2015, se arată în cel mai recent raport emis de Observatorul pieţei laptelui.
Olanda (+12,8%) şi Irlanda (+10,3%) au înregistrat creşteri semnificative ale producţiei de lapte, deşi într-un ritm mai lent faţă de prima jumătate a anului trecut, în timp ce alte state membre au semnalat o scădere importantă, cum e cazul Portugaliei (-3,7%) şi a Slovaciei (-3%). România, în schimb, se află peste linia de plutire, cu o creştere a producţiei de 6,8 procente. Există şi un caz aparte, Cipru, care şi-a sporit producţia de lapte cu 25,2%, însă micul stat din Mediterana nu este un jucător important pe această piaţă.
În ceea ce priveşte preţurile, media europeană ajunsese în iunie 2016 la 25,8 eurocenţi litrul de lapte, faţă de 30 eurocenţi cât era cotat acum un an. Cel mai scump lapte se comercializează în Cipru, respectiv 55 eurocenţi, iar la polul opus se află Lituania, cu un cost de livrare la poarta fermei de doar 16,9 eurocenţi. România nu stă cu mult mai bine, având un preţ mediu de achiziţie la 21,6 eurocenţi. Cel mai mare producător de lapte din spaţiul comunitar, Olanda, a raportat o medie de 25 eurocenţi pe litrul de lapte, după ce acum un an preţul era de 31 eurocenţi.