NOI PROGNOZE PRIVIND PIAŢA CĂRNII ÎN 2017. Pentru acest an, evaluatorii europeni estimează o uşoară creştere a preţului cărnii de vită, piaţa revenindu-şi uşor după fluctuaţiile din 2016.
Preţul tăuraşilor de carne a scăzut în iulie 2016 la cel mai jos nivel, fiind de 3,30 euro/kg după sacrificare. Abia în august a început o creştere semnificativă a preţurilor, acesta ajungând la aproximativ 3,80 euro/kg, susţin experţii în domeniu, potrivit agrarticker.de. Scăderea puternică a preţurilor din prima jumătate a anului 2016 nu a fost influenţată semnificativ de evenimentele de pe piaţa laptelui, chiar dacă, din cauza crizei din sector, multe vaci au fost sacrificate.
Rămâne de văzut în ce măsură pachetul de întrajutorare pentru piaţa laptelui din primăvara acestui an va influenţa numărul vacilor destinate sacrificării. O creştere a acestuia ar putea pune din nou presiune pe preţuri.
SUBVENŢIE de 1.312 euro/cap de vită de carne
În context, pentru fermierii români vaca de carne rămâne o afacere agricolă profitabilă şi în 2017. Sprijinul cuplat la bovine încasat de aceştia a ajuns, pentru campania 2015, la sume colosale: 919 euro/cap de vacă de lapte, 1.312 euro/cap de vită de carne și 297 euro/cap de bivoliță de lapte. În 2017, crescătorii de animale vor încasa sprijinul cuplat la fel de mare.
Diferența dintre numărul de animale solicitate la plată pentru această schemă de ajutor în 2015 și numărul de animale din cererile unice ale fermierilor pentru 2016 este mică. În plus, plafonul alocat de Uniunea Europeană pentru plățile directe acordate fermierilor a crescut în 2016, prin comparație cu 2015, iar procentul care le revine crescătorilor de animale, din acest buget, a rămas același.