Organizaţia ecologistă Greenpeace solicită autorităţilor române să ia atitudine faţă de utilizarea pesticidelor dăunătoare albinelor, în condiţiile în care reprezentanţii MADR vor să solicite Comisiei Europene (CE) o nouă derogare pentru folosirea în tratarea culturilor agricole.
Potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace, ministerul agriculturii a anunţat efectuarea unei vizite la Bruxelles, la finalul lunii ianuarie, cu scopul de a obţine încă o derogare pentru folosirea pesticidelor neonicotinoide. „În această privinţă, Greenpeace România solicită ministrului agriculturii, Daniel Constantin, să respecte legislaţia europeană cu privire la pesticidele neonicotinoide, care au fost interzise”, se notează în comunicatul citat.
În 2014, România s-a aflat printre singurele trei ţări din Uniunea Europeană (UE) care au depus notificări în scopul obţinerii de derogări în vederea folosirii celor trei neonicotinoide, pesticidele respective fiind interzise pentru că sunt foarte nocive pentru albine şi alte insecte polenizatoare.
Ţara noastră deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional.
Federaţia Asociaţiilor Apicole ROMAPIS au protestat în data de 9 octombrie 2014 în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Protestul s-a desfăşurat cu ocazia Conferinţei organizate de ELO (organizaţia Europeană a Proprietarilor de Pământ), în colaborare cu LAPAR şi Syngenta – una dintre cele mai mari companii producătoare de pesticide. Apicultorii au susţinut că au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul și polenul toxic al plantelor crescute din sămânță tratată cu subtanţe neonicotinoide sau prin praful care se ridică la însămânțare. “Solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să înceteze practica emiterii unor asemenea derogări pe parcursul anului 2015, pe care le considerăm abuzive nu numai la adresa apiculturii dar și a mediului și sănătății umane și cerem respectarea reglementărilor europene și pe teritoriul României”, precizau apicultorii în comunicatul citat.