Consiliul Consultativ al ANSVSA din care fac parte liderii fermierilor a dezbătut timp de două zile, luni și marți, vaccinarea împotriva bluetongue. Discuțiile nu au ajuns la un numitor comun. Programul de vaccinare a rămas în coadă de pește.
Liderii crescătorilor de animale susțin în continuare vaccinarea voluntară și se opun desfășurării unui program obligatoriu de vaccinare a tuturor rumegătoarelor. ANSVSA propune un proiect de hotărâre de Guvern în care stabilește condițiile și costurile acestui program de vaccinare obligatorie, care ar urma să fie demarat din anul 2016.
Discuțiile din Consiliul Consultativ nu au ajuns la niciun rezultat. Liderii fermierilor sunt în opoziție cu programul de vaccinare gândit de ANSVSA. Președintele ANSVSA, dr. Dumitru Băiculescu, ne-a spus că se bucură să ne cunoască și că au fost două zile de întâlniri informale, spune dr. Dragoș Cojocaru, fermier și reprezentant al Sindicatului Crescătorilor de Ovine.
Dezbaterile aprinse au fost în jurul costului testării animalelor pentru a determina dacă au fost sau nu vaccinate. Costul unei astfel de testări se ridică la 50 de euro pe cap de animal. Este de 10 ori mai mult decât costul vaccinului împotriva bluetongue care a fost evaluat la 5 euro. Costul vaccinului este acoperit din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar costul testării e suportat de fermier. Nu-i corect! Este o modalitate ca medicii concesionari să aibă niște venituri suplimentare, acuză dr. Cojocaru. Prin hotărârea de Guvern pregătită, ANSVSA ar intenționa să nu mai permită exportarea animalelor dacă acestea nu sunt vaccinate. În acest context, testarea animalului devine obligatorie.
Domnul președinte ne-a spus, la final, că așteaptă de la noi în scris argumentele pentru care ne opunem unui program de vaccinare obligatorie. O să-i explicăm de ce economic nu va mai fi rentabil să crești oi în România. De unde să-și mai hrănească oierul animalele dacă testarea unui miel costă mai mult decât mielul?! este nemulțumit dr. Cojocaru.
Așa cum au decurs discuțiile, se pare, că mai este o problemă. Nu pot fi vaccinate animalele gestante pentru că le-ar afecta acest vaccin. Apoi, s-a discutat mult problema costului testării animalelor, spune Florentin Bercu, director Federația Pro Agro, organizație care a susținut în Consiliul Consultativ punctul de vedere al fermierilor.
Potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie discutat în ședința de Guvern, vor fi vaccinate peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine. Programul va dura trei ani. El a fost transmis Comisiei Europene pentru aprobare la începutul lunii noiembrie 2014. Costurile lui se ridică, potrivit ANSVSA, la peste 61,124 mil. euro, din care Comisia Europeană a alocat României 10,267 mil. euro, reprezentând costurile de achiziționare ale vaccinului. Manopera va fi suportată de la bugetul de stat.