PROGRAMUL PURCEI GRATIS A FOST LANSAT! Primii zece purcei din rasa Mangalița au fost livrați! Evenimentul s-a petrecut sub ochii ministrului agriculturii, Petre Daea, așteptat în Satul Nou, comuna Roșia, județul Sibiu, cu gogoși, cu o felie de slănină, cu un pahar de țuică, că așa se face la o tranzacție importantă.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a participat marți, 6 martie, în județul Sibiu la prima livrare de purcei. Programul de ajutor de minimis, purcei gratis, vizează rasele Bazna și Mangalița, dar primii 10 purcei s-au nimerit din rasa Mangalița. Șeful de la Agricultură a găsit momentul prielnic să dezvăluie cum i-a venit ideea unui astfel de ajutor pentru crescătorii de animale.
Anul trecut am fost prin țară și am văzut multe gospodării. Atunci am socotit necesar să realizăm acest program și a fost misiunea mea. Prima dată am fost atunci la Sibiu, să văd o rasă Bazna. Am ajuns chiar la Festivalul porcului de Bazna. Am fost în comuna respectivă, am stat de vorbă cu crescătorii, știind că aceste două rase, Bazna și Mangalița, sunt două rase abandonate de-a lungul vremii. Sunt însă două rase foarte valoroase prin calitatea cărnii și prin calitățile pe care le au, fiind rase puțin pretențioase și foarte adaptabile la orice condiții. Iată că astăzi am dat drumul la acest program și îl vom continua în țară, a spus ministrul.
Eu sunt chiar primul din țară care livrează și o să iau 250 de lei de fiecare purcel Mangalița. E un preț bun, spune Mihai Viloi, fermierul din satul Nou, care a furnizat marți primii 10 purcei din cadrul programului.
Purcelușii au plecat de la Nou, către Bradu. Aici au fost întâmpinați de Daniel Ștefu, cel care va continua creșterea lor, până când aceștia vor ajunge la cel puțin 130 de kilograme.
Poate peste un an, doi, o să pot să ofer și eu zece purcei la rândul meu. Am vrut din rasa Mangalița pentru că este o rasă românească, foarte bună, este optimist crescătorul Daniel Ștefu.
Atunci când aceștia ajung la peste 130 de kg intervin eu ca procesator, o să iau acești porci, o să îi procesez și o să ajungă la mai multe persoane din România, să poată să vadă gustul adevăratei cărni de porc, spune David Daniel Limbășan din Racovița, procesator.
Sursa foto, declarații: Turnul Sfatului