Animalele hrănite cu porumb, orez, soia sau cartofi modificate genetic nu au probleme de sănătate şi sunt la fel de sănătoase ca şi cele care se hrănesc cu vegetale nemodificate genetic, se arată într-un studiu ce va apărea în revista Food and Chemical Toxicology.
Evaluarea s-a desfăşurat pe o perioadă de un an, iar datele au fost rezultate din 24 de studii internaţionale realizate de institute şi organisme independente (american, brazilian, japonez, norvegian, etc.). Au fost 12 studii care au vizat perioade de la 90 de zile la doi ani şi alte 12, care s-au referit la cinci generaţii de animale.
Aceste studii au fost realizate în ţări diferite, unde au fost testate mai multe tipuri de animale: pui, şoareci, şobolani, capre şi vaci, „toate animale de laborator”.
Pe perioada studiului, animalele au fost hrănite cu 33% plante transgenice comercializate - porumb, orez, soia şi cartofi - respectând nivelul stabilit de OECD în 1998. „Cercetătorii au observat numeroşi parametri: creşterea, ponderea organelor, dezvoltarea, enzimele din sânge, organele de reproducere, pancreasul, creierul, inima, o examinare din toate punctele de vedere”, spune Ricroch.
Aşadar, studiul arată că OMG-urile nu sunt nocive din punct de vedere sanitar pentru animale. Această concluzie „este liniştitoare. Dacă s-ar fi demonstrat contrariul, însemna că recomandările toxicologilor n-au fost aplicate”, a adăugat geneticianul de la Institutul AgroParisTech.
sursa: Agerpres