Sunt foarte puțini crescători de bovine care vor încasa anul acesta sprijinul cuplat de 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne. Numărul animalelor nu ar ajunge la 300.000 de capete pentru cât este pregătit bugetul. Există toate șansele să crească suma pentru fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
De ce sunt atât de puțini crescători de vite subvenționați? Pentru că sprijinul cuplat te obligă să ai animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. Controlul oficial al producțiilor (COP) presupune niște costuri pentru un crescător de animale, anumite obligații și restricții.
Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susținut 100% de stat. Sunt foarte mulți fermieri care nu și-au înscris animalele în registrul genealogic al rasei și nu vor beneficia de sprijinul cuplat. Vreau să vă spun un lucru. Aici e și o mare lipsă de încredere a fermierilor că se poate obține o asemenea sumă pe cap de animal. În momentul în care vor vedea că fermierii au primit banii, fermierii care au făcut acest efort financiar, pentru că este un efort financiar la controlul performanțelor și la registrele genealogice, sunt convins că, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor ne vom apropia de cele 300.000 de capete de bovine pentru care avem finanțare, spune Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România.
Ce trebuie să facă un fermier ca să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor? COP este făcut de organizații acreditate de Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) și care concesionează această activitate. În țara noastră, sunt asociațiile crescătorilor de animale. Activitatea COP este finanțată de la bugetul de stat, iar sumele se alocă în funcție de contractul de concesiune.
Principalele atribuții ale organizației de control sunt:
- verifică și aprobă cererile crescătorilor de animale privind preluarea animalelor în controlul oficial și asigură personalul pentru efectuarea controlului;
- execută controlul în arealul pentru care este acreditată;
- transmite laboratorului zonal probele de lapte pentru analiză calitativă, însoțite de buletinul de control;
- efectuează instruirea tehnică a personalului;
- constituite baza de date și transmite datele autorității competente (ANZ);
- transmite crescătorilor de animale rezultatele controlului, după fiecare control efectuat în fermă;
- informează crescătorii de animale asupra obligațiilor ce le revin.
Ce obligații are crescătorul de vaci care dorește să-și înscrie ferma în controlul oficial al producțiilor?
- să depună o cerere la asociația acreditată, în care va menționa și metoda de control care să fie aplicată;
- crescătorul este liber să aleagă una dintre metodele de control aprobate;
- toate bovinele din fermă să fie individualizate și înregistrate;
- să utilizeze însămânțarea artificială sau monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.
COP se desfășoară pe baza unui grafic de control. Prelevarea probelor de lapte se face exclusiv de controlorii de lapte. Aceștia sunt persoane străine de ferma respectivă, cu studii medii sau superioare în domeniu. Fermierul nu are dreptul să solicite un anumit controlor. Controlul oficial al producției de lapte cuprinde:
- identificarea și înregistrarea animalelor;
- controlul însămânțărilor și al fătărilor;
- controlul cantitativ și calitativ al laptelui;
- colectarea și prelucrarea datelor.
La intrarea în COP, fermei i se atribuie un cod. Atribuirea mai multor coduri este exclusă, chiar dacă efectivul de vaci din aceeași fermă aparține mai multor proprietari. O fermă se poate retrage din COP, dar fermierul este obligat să anunțe cu 30 de zile înainte.
Controlul oficial al producțiilor este obligatoriu pentru înscrierea în registrul genealogic al rasei. Fără înscrierea în registrul genealogic nu există nici sprijin cuplat, chiar dacă animalele îndeplinesc celelalte criterii de eligibilitate.