Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe “SINDALIMENTA” se alătură campaniei de reducere a TVA la carne şi preparate din carne.
În acest sens, miercuri, 26 noiembrie 2014, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei “SINDALIMENTA” a semnat protocolul de susţinere a Campaniei de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne. Astfel, Federaţia s-a alăturat demersului iniţiat în luna aprilie de către Federația Națională PROAGRO împreună cu Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). „Ne-am alăturat acestei campanii pentru că o considerăm un semnal puternic pe care mediul asociativ din România îl dă clasei politice în aceste zile. Cred că forţa noastră poate duce pentru început la reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne şi în viitor la reducerea TVA la alimentele de bază. Acesta este un proiect pentru care luptăm de ani de zile şi acum s-a creat momentul propice care ar putea determina clasa politică să ia o decizie favorabilă”, declară Dragoş Frumosu, preşedinte SINDALIMENTA.
Scrisoare către Parlament!
Recent, ARC a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care le solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA la carne. Reprezentanţii industriei cărnii solicită ca începând cu anul viitor TVA la carne să fie redus de la 20% la 5%.
„Domnule preşedinte,
Asociaţia Română a Cărnii (ARC), instituţia reprezentativă a industriei cărnii din România, vă solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA. În acest sens vă solicităm aprobarea prin vot a iniţiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne şi preparate din carne, depusă deja la Camera Deputaţilor, în 10 martie 2014. Ne dorim ca votul acesteia să aibă loc cât mai curând şi să se bucure de acelaşi spirit civic de care s-a bucurat şi legea amnistiei. (...) Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. (...) TVA de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist... ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor.”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului.