Adama
AGRICOVER

Şeful MADR: Nu aş extinde vaccinarea împotriva bolii limbii albastre la nivel naţional

Publicat: 09 septembrie 2014 - 22:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomandă vaccinarea la nivel naţional împotriva 'bolii limbii albastre' ci doar în zonele unde evoluează boala şi în jurul focarelor.

„Nu aş extinde vaccinarea la nivel naţional ci doar în anumite zone unde evoluează boala şi în jurul focarelor, aşa cum recomandă şi Consiliul Ştiinţific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar şi oportuniştii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunţe Autoritatea Sanitară Veterinară şi de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluţiile tehnice şi în cazul 'bolii limbii albastre”, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un eveniment pe teme agricole.

Nu s-au mai înregistrat noi focare de boală
Şeful MADR a precizat că Direcţiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naţionale cât şi din cele europene. În ceea ce priveşte impactul economic, şeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalităţi. „Sunt afectate mai multe judeţe din Moldova şi din sudul ţării, în Muntenia şi Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectată. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalităţi sau poate să treacă după o anumită perioadă. Când apar mortalităţi sunt prevăzute despăgubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt şi costuri pe care le suportă fermierii. Vestea bună este că nu s-au mai înregistrat noi focare şi boala nu s-a extins la ferme”, a adăugat Constantin.
Pe de altă parte, 'boala limbii albastre' blochează exporturile de animale vii, iar autorităţile fac eforturi pentru a găsi soluţii de a exporta carne, în locul animalelor vii. „Problema este colaterală pentru că odată ce apare această boală, din păcate exporturile de animale vii sunt blocate. Această măsură de export de animale vii poate fi însă înlocuită cu exporturile de carne, iar autorităţile veterinare fac eforturi ca în ţările unde exportăm în viu, să încercăm să exportăm carne”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Vaccinarea la nivel naţional ar bloca exporturile
Mai mulţi fermieri au solicitat sprijin autorităţilor pentru începerea vaccinării în ferme împotriva bolii limbii albastre, chiar dacă boala nu evoluează în ferme, însă vaccinurile nu se găsesc pe piaţa naţională sau sunt foarte scumpe. Începerea vaccinării la nivel naţional ar bloca însă exporturile, inclusiv în zonele în care nu există focare.
Potrivit datelor ANSVSA din 4 septembrie, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. De asemenea, au fost înregistrate şi 32 de animale moarte, respectiv bovine şi ovine.
Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 63 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani şi Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boală se ridică la 3.105.756. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii