Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomandă vaccinarea la nivel naţional împotriva 'bolii limbii albastre' ci doar în zonele unde evoluează boala şi în jurul focarelor.
„Nu aş extinde vaccinarea la nivel naţional ci doar în anumite zone unde evoluează boala şi în jurul focarelor, aşa cum recomandă şi Consiliul Ştiinţific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar şi oportuniştii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunţe Autoritatea Sanitară Veterinară şi de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluţiile tehnice şi în cazul 'bolii limbii albastre”, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un eveniment pe teme agricole.
Nu s-au mai înregistrat noi focare de boală
Şeful MADR a precizat că Direcţiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naţionale cât şi din cele europene. În ceea ce priveşte impactul economic, şeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalităţi. „Sunt afectate mai multe judeţe din Moldova şi din sudul ţării, în Muntenia şi Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectată. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalităţi sau poate să treacă după o anumită perioadă. Când apar mortalităţi sunt prevăzute despăgubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt şi costuri pe care le suportă fermierii. Vestea bună este că nu s-au mai înregistrat noi focare şi boala nu s-a extins la ferme”, a adăugat Constantin.
Pe de altă parte, 'boala limbii albastre' blochează exporturile de animale vii, iar autorităţile fac eforturi pentru a găsi soluţii de a exporta carne, în locul animalelor vii. „Problema este colaterală pentru că odată ce apare această boală, din păcate exporturile de animale vii sunt blocate. Această măsură de export de animale vii poate fi însă înlocuită cu exporturile de carne, iar autorităţile veterinare fac eforturi ca în ţările unde exportăm în viu, să încercăm să exportăm carne”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Vaccinarea la nivel naţional ar bloca exporturile
Mai mulţi fermieri au solicitat sprijin autorităţilor pentru începerea vaccinării în ferme împotriva bolii limbii albastre, chiar dacă boala nu evoluează în ferme, însă vaccinurile nu se găsesc pe piaţa naţională sau sunt foarte scumpe. Începerea vaccinării la nivel naţional ar bloca însă exporturile, inclusiv în zonele în care nu există focare.
Potrivit datelor ANSVSA din 4 septembrie, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. De asemenea, au fost înregistrate şi 32 de animale moarte, respectiv bovine şi ovine.
Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 63 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani şi Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boală se ridică la 3.105.756. sursa: Agerpres