Micii românești vor putea fi comercializați și exportați pe piața Uniunii Europene din primele zile ale lunii iunie.
Comercializarea va fi posibilă imediat după publicarea regulamentului privind includerea aditivilor folosiți în prepararea pastei de mici în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. „Regulamentul european prin care se permite utilizarea aditivilor în prepararea micilor românești, respectiv bicarbonatul de sodiu și carminul, va fi publicat în primele zile din luna iunie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În aceste condiții, micii românești nu mai au nicio problemă și vor putea fi exportați în spațiul comunitar”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu și carmin la prepararea micilor aştepta acordul Parlamentului și al Consiliului European, după ce decizia cea mai importantă a fost luată în data de 10 martie în Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prin obținerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a Uniunii Europene.
În urma votului din SCFCAH, la 10 martie, a fost autorizată la nivelul CE folosirea unor aditivi în preparate precum 'Kasseler', 'Bräte' și 'Surfleisch' din Germania și Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' și 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' și 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' și 'kebap' din Grecia, mici din România, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croația, dar și în șunca sărată de Crăciun din Finlanda. sursa: Agerpres