Dacă pe parcursul anului 2015 încasările vor permite, nu vom ezita şi primul sector în care vom reduce TVA este sectorul de carne, a declarat ministrul agriculturii Daniel Constantin la discuţiile din comisiile de agricultură din Parlament.
„Noi am promis că dacă pe parcursul anului 2015 încasările vor permite, nu vom ezita şi primul sector în care vom reduce TVA este sectorul de carne, nu numai la carne, ci la tot lanţul de producţie de piaţă care depăşeşte, din cunoştiinţele mele 3 miliarde de euro, deci scăderea TVA de la 24 la 9% ar fi consistentă. Primul ministru a spus cel târziu la începutul lui 2016, asta nu înseamnă că, dacă la jumătatea anului, încasările o vor permite, nu vom ezita să facem această reducere”, a afirmat Constantin la discuţiile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cotele TVA, în funcţie de directiva europeană
La începutul acestei luni, ministrul a precizat că „nu putem să reducem până în decembrie 2015 sub 15% decât dacă avem un alt prag sau alte două praguri, maximum două sunt permise de directiva europeană. România are un prag de 9% şi unul de 5%, deci până în decembrie 2015 putem să reducem, dacă ne gândim la 9% sau la 5%, dar nu putem avea TVA de 2, 3 sau 7%. Nu ne permite directiva respectivă (...) Probabil la produsele ecologice vom avea una din cele două, 5% sau 9%, iar după decembrie 2015 va fi o altă directivă europeană în care se va stabili probabil altceva”, a explicat Constantin.