NOTIFICARE COMISIA EUROPEANĂ! Scandal de proporții declanșat de data istorică pentru subvenția APIA la bovine de carne! După ce Comisia Europeană a avertizat România că a schimbat în lege data istorică, fără să anunțe la Bruxelles și ne obligă să abrogăm articolul de lege, în al doisprezecelea ceas, ce trebuia să facă Ministerul Agriculturii, a făcut președintele Comisiei pentru agricultură. A notificat Comisia Europeană.
Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a anunțat că a notificat Comisia Europeană în legătură cu data istorică pentru acordarea subvenției APIA la bovinele de carne. Data istorică la bovine este o decizie aberantă prin care subvențiile de la APIA ajung în buzunarele unora care nu mai dețin vaci din anul 2013. Pe de altă parte, crescătorii de animale care dețin acum vaci de carne, cumpărate ulterior datei istorice, nu pot să încaseze această subvenție. E nedrept și aberant!
31 ianuarie 2013 este data istorică, prevăzută în regulamentele europene, pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovine, sector carne. Fermierii și nu numai care au deținut vaci la această dată și solicită acum, în 2019, subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt eligibili pentru plată chiar dacă vacile nu mai există. Au fost vândute, au murit sau au fost sacrificate.
AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.
La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată. DETALII AICI: ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!
Comisia Europeană a avertizat imediat România că încalcă regulamentele europene. Astfel, în ședința din 19 februarie 2019 a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților s-a votat abrogarea articolului cu pricina din Legea subvențiilor.
Săptămâna trecută, pe 26 februarie, din pricina numeroaselor dezbateri din spațiul public pe marginea acestei date istorice, a nemulțumirilor crescătorilor români de animale, președintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu a propus să fie amânat votul din Parlament pentru abrogarea acestui articol din Ordonanța subvențiilor APIA până când Comisia Europeană va trimite României un punct de vedere oficial la notificarea făcută.
S-a creat un pic de scandal legat de această dată de referință la bovine. Din păcate, noi am avut doar discuții verbale cu cei de la Comisia Europeană, cu Reprezentanța noastră de la Bruxelles, și am înțeles că, totuși, există o infogramă la Ministerul Agriculturii. Săptămâna trecută, după ce am votat-o în plenul Comisiei, am făcut o notificare către Comisia Europeană să avem un punct de vedere oficial legat de acest lucru. Și pentru chestiunea aceasta, v-aș propune să mai amânăm Ordonanța 3 până când vom avea un punct oficial de la Comisia Europeană, a spus Stănescu, în ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019.
Din informațiile pe care le am eu și din discuțiile purtate cu dumneavoastră, dar și la Comisie, la Comisia Europeană, există o infogramă, transmisă de Comisia Europeană, în care ni se spune clar care este anul de referință. Eu nu aș vrea să facem strict referire la acea infogramă, care, totuși, este un document oficial al Comisiei Europene.
Să așteptăm, totuși, să vină un punct de vedere oficial la solicitarea dumneavoastră cu privire la anul de referință, pentru că, așa este, într-adevăr, în spațiul public sunt dezbateri foarte aprinse cu privire la modalitatea practică de finanțare a sprijinului pentru bovine. Dar eu încă o dată spun că există această infogramă și pentru noi, membrii Comisiei pentru agricultură, ar fi fost foarte important ca această infogramă să ne fie adusă la cunoștință, pentru că aveam un prim punct de vedere al Comisiei Europene referitor la acest aspect.
Nu e mai puțin adevărat, și îmi pare că trebuie să spun acest lucru, Ministerul Agriculturii știe, anul 2016 a fost luat în cosiderare și agreat de Comisia Europeană, urmare a discuțiilor și înțelegerilor făcute cu cei de la Comisie. Mă așteptam ca dumneavoastră, Ministerul Agriculturii, Guvernul să repete procedura și să obțină o înțelegere similară lui 2016. Altfel, mi-e teamă că o să ne reîntoarcem în Comisia de agricultură și o să impunem procedura pe care am impus-o și celor de piscicultură, acvacultură, când am fost obligați să le luăm banii înapoi oamenilor, ei nefiind vinovați de ceea ce se întâmplă, a spus deputatul Gheorghe Tinel, membru în Comisia pentru agricultură.
Secretarul de stat MADR, Sorin Roșu Mareș, prezent la ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019 a fost întrebat de deputatul Gheorghe Tinel dacă crescătorii de bovine care au avut vaci de carne în anul 2016 încasează ajutorul național tranzitoriu pentru aceste animale.
În anul 2016, Guvernul de atunci a obținut de la Comisia Europeană, tacit, ca pentru cei care înființează (ferme n.r.) cu anul de referință 2016 pot obține ANT. Eu vă întreb acum: le dați sau nu le dați? Pentru că dacă nu le dați, e o mare problemă în teritoriu, că vă duceți la 2013, i-a spus deputatul Tinel secretarului de stat.
Cam depășit de situație, secretarul de stat a spus doar că APIA ține seama la acordarea subvențiilor de anul de referință 2013.
Pentru o astfel de situație, APIA transmite în momentul de față, în teritoriu, răspunsul la această solicitare și toată lumea o să știe modul în care vor lua această subvenție, a spus secretarul de stat MADR.
Un răspuns mai de lemn decât al dumneavoastră, din care nu înțelege nimeni nimic, decât că APIA o să răspundă și o să vadă ei cum o să facă, nu am înțeles. Sunteți secretar de stat și în Comisie ne spuneți: dați sau nu dați pentru 2016? S-a revoltat deputatul Tinel.
Domnule deputat, cum v-am spus, noi, în momentul de față, respectăm atât legislația europeană, cât și legislația națională, a răspuns Sorin Roșu Mareș.
În concluzie, deputații au votat amânarea abrogării articolului din Legea subvențiilor, Legea 146/2018, care stabilește o altă dată de referință pentru ajutorul național tranzitoriu acordat bovinelor de carne. Parlamentarii români așteaptă răspunsul Comisiei Europene.