România este, în 2015, ţara invitată de onoare a celei de-a 24 ediții a Forumului Zootehniei Europene Sommet de L’Elevage, ce va avea loc în Clermont-Ferrand, Franța, în perioada 7-9 octombrie și la care participă elita zootehniei europene. Deşi crescătorii români de ovine se pregăteau să ducă în târg exemplare valoroase cu care sperau chiar la premii, acest lucru nu se va întâmpla.
A fost sesizată autoritatea veterinară franceză că a existat Bluetongue în România anul trecut şi au avut suspiciuni şi nu garantează. Crescătorii francezi sunt foarte consecvenţi în ceea ce fac, ne-a dezvăluit Gheorghe Neaţă, director zootehnie în Ministerul Agriculturii.
Practic, România o să fie ţară invitată de onoare, cu posibilităţi extraordinare de exportare a cărnii pentru procesare în Franţa, dar atât. O să meargă fără animale. Ţara noastră o să aibă un stand de 15 metri pătraţi în care o să prezinte nişte pliante. Fermieri români o să fie, chiar dacă nu o să ducă animale, pentru că sunt interesaţi de genetica franceză şi merg pe cont propriu, spune Neaţă.
Potrivit acestuia, alături de el, din delegaţia oficială, care o să reprezinte România la Sommet de L’Elevage în acest an, o să mai facă parte încă cinci persoane: directorul Agenţiei Naţionale de Zootehnie (Lelior Iacob – n.r.), un consilier din cadrul MADR şi încă trei persoane care o să fie prezente la standul României pentru discuţii cu cei care sunt interesaţi de agricultura românească.
Cred că-i pentru prima oară în istorie când mioarele noastre călătoresc în Franța, spunea, mândru, în luna iunie 2015, Dumitru Andreşoi, care se pregătea să ducă mai multe ovine din rasa Ţurcană Bucălaie la târg, pe cheltuiala proprie. Şi cei de la Asociația Crescătorilor de Ovine Cap Negru de Teleorman se pregăteau, acum câteva luni, să selecteze 4 oi şi un berbec pe care să le prezinte fermierilor europeni.