România exportă anual 50 - 60% din producţia totală de miere, principalele pieţe de export fiind Germania, Spania şi ţările nordice, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Naţional al Mierii.
„Exporturile de miere se ridică la 50 - 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportăm pleacă în Germania şi restul în Spania şi ţările nordice, de fapt în zonele în care se înregistrează cel mai mare consum de miere. Mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multă miere pentru că nu am avut de unde, în condiţiile unei producţii slabe, sub media ultimilor ani, însă noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export”, a spus Fetea.
Din păcate, ţara noastră continuă să exporte miere în vrac deoarece pe piaţa europeană se intră foarte greu cu produse finite, dacă nu există distribuitori serioşi pentru magazine. „Din păcate, pe piaţa europeană este foarte greu să intri cu produs finit, în sensul că trebuie să cauţi tu magazine şi nu rentează din punct de vedere economic. Îţi trebuie un partener serios să distribui acolo, dar deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să cumpere miere la borcan. Deşi sectorul apicol românesc este pregătit să facă faţă exportului de produse ambalate, deocamdată nu există interes pentru beneficiarii de acolo. Este mult mai ieftin să cumperi, dar şi mult mai uşor să transporţi butoaiele cu miere”, a explicat preşedintele ACA, potrivit Agerpres.
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.