România aşteaptă comentariile oficiale din partea Comisiei Europene (CE) pe noul Program Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POP-AM) pentru finalizarea negocierilor şi lansarea lui în vara acestui an.
Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) George Turtoi. Potrivit acestuia, documentul a fost transmis oficial către Executivul comunitar în data de 20 aprilie 2015. „POP-AM 2014-2020 a fost transmis oficial la Comisia Europeană în 20 aprilie şi acum aşteptăm comentariile oficiale ca să putem negocia cât mai repede şi să putem să îl lansăm în vară. Vom avea două modificări esenţiale pe viitorul program pentru pescuit, iar primul se referă la verificarea proiectelor, care se va realiza "in house", nu va mai fi externalizată. În acest sens s-a aprobat suplimentarea cu 30 de posturi la Autoritatea de Management pentru POP (AM-POP). Vrem să creăm structura de evaluare şi să angajăm evaluatori. În al doilea rând, vom replica toate fluxurile şi procedurile de lucru de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la AM-POP pentru că este normal să copiezi un lucru bun pe care îl ai în sistem şi care funcţionează”, a spus Turtoi, pentru Agerpres.
Oficialul MADR a precizat că POP 2007 - 2013 a ajuns în prezent la o rată de absorbţie de numai 49%, existând un risc de dezangajare de fonduri, deşi au fost create numeroase facilităţi pentru beneficiari. Prin noul POP-AM 2014 - 2020, România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane de euro, în timp ce actuala perioadă de programare a avut un buget de 261,5 milioane de euro.
Acesta este structurat tot pe cinci axe, ca şi cel actual, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante, cu 50% din fondurile alocate întregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate către reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunităţilor locale.