Adama
AGRICOVER

ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Publicat: 25 februarie 2019 - 21:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DIRECTIVA BATE LEGEA! ȘI PROSTIA SUSPENDĂ PLATA APIA! Comisia Europeană amenință România cu procedura de infringement și suspendarea plăților către fermieri dacă nu se modifică legea subvențiilor APIA. Ministerul Agriculturii a ras vechea dată istorică pentru subvenția la bovine și a pus una nouă, ianuarie 2019. Parlamentarii au votat, legea s-a promulgat, Comisia a aflat și ne-a amenințat că taie subvențiile fermierilor. Acum, suntem forțați să reparăm rapid greșeala.

Nu neagă nimeni că data istorică pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT) bovine, sector carne, este o aberație. Toți cei care au avut vaci în data de 31 ianuarie 2013,  data de referință prevăzută în regulamentul european, chiar dacă le-au vândut ulterior, sacrificat sau vacile au pierit de moarte naturală încasează și în 2019 bani frumoși. Unii chiar de ordinul miilor de euro. Este nedrept și incorect! Este clar acest lucru. Cum a procedat însă Ministerul Agriculturii ca să îndrepte lucrurile, a adus România în situația de a fi amenințată cu suspendarea plăților către fermieri.

Ce s-a gândit Ministerul Agriculturii și onor ministrul agriculturii Petre Daea? Să șteargă data istorică la bovine. Dar să o șteargă cum ar veni pe de-ascunsul, să nu cumva să audă Comisia Europeană. Ministerul a modificat, anul trecut, Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015-2020 și așa a apărut Ordonanța 4/2018. Modificarea importantă: o nouă data istorică, 1 ianuarie 2019. Astfel, la articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne.

A fost ignorat regulamentul european, nu a fost notificată Comisia Europeană despre această shimbare, iar modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată! Cum era de așteptat s-a auzit și pe la Comisia Europeană că fermierii români pot miza pe o altă dată istorică la bovine. Reactualizată! Deși a operat aceste modificări în Ordonanța subvențiilor, în Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru acordarea subvențiilor a rămas aceeași veche dată istorică, 31 ianuarie 2013. Și atunci în teritoriu, pe la centrele județene APIA s-a iscat confuzia. Angajații APIA nu mai știau ce să le spună fermierilor. Care dată istorică e bună? Aia veche sau aia nouă?

Peste confuzia stârnită, a venit și avertizarea de la Comisia Europeană. Atenție, încălcare a regulamentului european! Adică, infringement! Vă tăiem plățile APIA pentru fermieri!  Pe repede înainte, Parlamentul va trebui să abroge data istorică nou stabilită, 1 ianuarie a anului de cerere, din Legea subvențiilor. Abrogarea nu va fi făcută până la depunerea cererilor unice de plată pentru acest an pentru că nu mai este timp.

Așa că acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în situația de a le spune fermierilor că o lege în vigoare, Legea 146/2018, nu se aplică, nu se ia în considerare. Se ignoră! Cum spune președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu: Directiva bate legea!

Abrogarea articolului, din pricina căruia România e la un pas de suspendarea plăților către fermieri, a fost votată, săptămâna trecută, în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

Este legată de anul de referință pentru depunerea cererilor pentru ajutorul de stat, subvenția pentru bovine. Directiva (regulamentul european n.r.) ne dă an de referință 2013, noi, anul trecut, am încercat să facem o chestie, să mutăm anul de referință anul în curs. Din păcate, Comisia Europeană ne-a sesizat că nu este corect pentru că anul de referință, conform directivei, este 2013.

Vreau să vă spun că, la ora asta, cererile se depun începând de la 1 martie, oricum modificarea noastră nu va ajunge să fie legiferată până la 1 martie, pentru că trebuie să meargă și în plen, trebuie să fie și promulgată și de președinte, să fie publicată și în Monitorul Oficial, dar vreau să-i anunțați pe cei care depun cereri că directiva rămâne și cererile se depun conform directivei (regulamentului european n.r.). Adică, directiva bate legea, a spus Alexandru Stănescu.

Așa este, dacă nu modificăm, ar putea să apară procedura de infringement pentru suspendarea plăților, fiind anul de referință 2013, a avertizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Claudiu Sorin Mareș, prezent la ședință.

În același timp, data istorică a dat posibilitatea celor care au avut la timp informația să obțină bani buni de la APIA și vor mai obține și anul acesta.

Ca să iei an de referință 2013 și cei care au cumpărat animale din 2013 până-n prezent să nu beneficieze de niciun fel de subvenție, iar cei care au vândut animalele în 2014 să beneficieze de subvenție inclusiv în 2019 este o aberație care trebuie spusă foarte clar. Deci, nu se dau subvenții la oamenii care au animale. Se dau subvenții la oamenii care au avut animale. Nu este corect! Trebuie să ne batem pentru treaba asta pentru că sunt destui care au avut informația și care au cumpărat animale în 2011-2012, anul de referință a fost 2013, în 2013 le-au vândut, stau bine mersi fără niciun animal și primesc subvenție, a spus deputatul Ioan Terea, membru în Comisia pentru agricultură.

Vizualizat: 5865 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii