Consumul mediu de peşte în România a crescut la cinci kilograme pe cap de locuitor urmând ca în următorii doi - trei ani să ajungă la opt kilograme, nivel similar cu cel din 1989, a declarat, Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH - Asociaţia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România.
„Consumul mediu de peşte va creşte la nivelul anului 1989, când România avea o flotă care ne situa pe locul trei la nivel european şi pe zece mondial ca volum pescuit. Din 2007 s-a lucrat, atât la nivel de minister cât şi de patronat, la un program de dezvoltare a sectorului de pescuit şi am elaborat o strategie care să permită creşterea acestui sector cu beneficii majore pentru economie dar şi pentru siguranţa populaţiei. Consumul românilor este încă mic, dacă ne rapotăm la media vest-europeană de 20 kg/cap de locuitor”, a spus Marian Cuzdrioreanu.
Bulgaria şi Ungaria consumă cel mai puţin peşte, Japonia – cel mai mult
În Europa, consumuri mai mici se întâlnesc în Bulgaria şi Ungaria - 2,5kg/cap/locuitor. În ceea ce priveşte vârfurile, portughezii mănâncă cel mai mult peşte, 70 kg/cap de locuitor, iar spaniolii 60 kg/cap de locuitor. La nivel mondial, cel mai mare consum de peşte este în Japonia - 110-120 kg/cap de locuitor.
„Zona Mării Negre nu este cea mai importantă zonă de pescuit pentru România, aici găsim doar şprot, rechin, calcan, peşti cu talie mică. La un consum anual pe piaţa românească de circa 120.000 de tone, în 2010 numai 15.000 de tone au provenit din producţia autohtonă. Din cauza puterii de cumpărare scăzute, românii preferă peştele congelat, cel proaspăt fiind prea scump, însă, datorită corectitudinii controlului veterinar, peştele congelat este foarte sigur pentru consum”, a precizat Marian Cuzdrioreanu, citat de Agerpres.
50% din peştele consumat de români aparţine speciilor: macrou, hering, capelin sau stavrid
România exportă, în prezent, produse procesate, peşte alb, peşte congelat, rapană, în Coreea de Sud, Europa de Vest, Bulgaria, Ungaria.
„Românii consumă cel mai mult - 50% - peşti pelagici - (macrou, hering, capelin, stavrid), 25% peşte cu carne albă, 10% peşti de apă dulce, 10% fructe de mare. Avem, însă, programe de dezvoltare a acvaculturii şi pescuitului din apele interne şi marine, astfel încât peştele să devină un aliment accesibil tuturor românilor. În prezent, importăm fructe de mare şi peşte congelat din toate colţurile lumii - Norvegia, Irlanda, Islanda, SUA, Canada, Spania, Insulele Feroe, Uruguay, Lituania, Argentina, Taiwan, China,Vietnam, Olanda, Danemarca, Polonia si Bulgaria (şprot)”, a adăugat preşedintele organizaţiei RO-FISH.
RO-FISH are 11 membri, care asigură 80% din toată procesarea şi desfacerea de peşte, fiind reprezentată de Marian Cuzdrioreanu în cadrul Romalimenta - Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară. România este parte a programului european, cu un buget de 6,7 miliarde de euro, care are în vedere reformarea politicii comune de pescuit la nivel europen până în anul 2020.
sursa: Agerpres