Ministerul Agriculturii a postat pe pagina sa oficială, miercuri, 10 iunie, un proiect de act normativ prin care cere Guvernului să aprobe suplimentarea fondurilor destinate crescătorilor de vaci de lapte din zonele defavorizate.
Deși miercuri este ședință de Guvern, această propunere nu a fost inclusă între actele supuse aprobării. Este și firesc deoarece propunerea este obligatoriu să rămână în dezbatere publică timp de 10 zile. Abia după ce se scurge acest răgaz, în care fermierii pot veni cu observații pertinente, va fi inclusă pe ordinea de zi a legislativului. Actul ar urma să modifice Hotărârea Guvernului 298/2014 prin care sunt stabilite schemele de ajutor pentru producătorii de lapte și de carne din zonele defavorizate. Ajutorul financiar suplimentar ar urma să fie acordat crescătorilor de vaci de lapte. Iată care este propunerea Ministerului Agriculturii:
Suma totală alocată acestei scheme de sprijin este de 39.824.205 euro. În urma analizei datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constat că efectivul de vaci de lapte din zone defavorizate a crescut în anul 2014 la 348 mii capete solicitate, o creștere de circa 50 mii de capete, care ar conduce la un nivel mai scăzut al cuantumului pe cap, comparativ cu anii precedenți, ce ar putea descuraja activitatea de creștere a vacilor de lapte, ținând cont și de influența negativă a desființării cotelor de lapte.
În anul 2014, pentru fondurile mutuale, conform prevederilor art.68 alin.(1) lit.e) din Regulamentul 1290 (.......) a fost alocată suma de 3 milioane euro. Având în vedere faptul că suma alocată pentru fondurile mutuale, în anul 2014, nu a fost solicitată, și conform notei DGAgri Ares (2011) 536331 – 17.05.2011 se pot realoca fonduri între schemele de ajutor specific, se propune redistribuirea acesteia pentru suplimentarea bugetului schemei de ajutor specific - categoria vaci de lapte din zone defavorizate.
Propunerea are la bază discuțiile purtate între reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și sectorul privat, precum și numeroasele solicitări ale crescătorilor de vaci de lapte.
Așa că, dacă Fonduri Mutuale nu avem în agricultură, măcar să fie direcționați banii către fermieri.