Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pirbright (Marea Britanie) sunt cu un pas mai aproape în cursa pentru a dezvolta un vaccin vital împotriva pestei porcine africane (PPA).
În studiul lor, publicat recent în revista Vaccine, 100% dintre porcii imunizaţi cu noul vaccin au supravieţuit unei doze letale de virus PPA. Potrivit cercetătorilor britanici, animalele infectate au fost protejate chiar dacă s-au observat apariţia unor semne clinice de boală.
"Este foarte încurajator să vedem că genele pe care le-am selectat sunt capabile să protejeze porcii împotriva PPA. Deşi porcii au prezentat semne clinice de infecţie după provocarea cu virusul, studiul nostru a arătat pentru prima dată că un vaccin îndreptat împotriva pestei porcine africane este o posibilitate realistă", a declarat dr. Chris Netherton, şeful grupului de vaccinologie al Institutului Pirbright.
Vaccinul dezvoltat de cercetătorii britanici foloseşte un virus non-dăunător (vectorul) pentru a livra opt gene selectate din genomul virusului PPA (ASFV) în celulele porcine. Odată ajunse în celulă, genele produc proteine virale care determină celulele imune ale porcilor să răspundă la o infecţie cu PPA. Vaccinul permite, de asemenea, diferenţierea animalelor infectate de cele care au primit un vaccin. Această caracteristică importantă permite stabilirea programelor de vaccinare fără a sacrifica abilitatea de a face comerţ.
O BOALĂ LETALĂ
Aşa cum îi spune şi numele, febra porcină africană provoacă febră, pierderea poftei de mâncare, vărsături şi diaree sângeroasă la porci şi mistreţi, rata mortalităţii ajungând la 100%. Focarele de PPA s-au răspândit cu rapiditate în Europa de Est, Asia şi Africa, ceea ce în 2019 a condus la moartea a aproape şapte milioane de porci.
Fără vaccin sau antivirale, singura modalitate de prevenire a focarelor este prin măsuri de biosecuritate şi prin sacrificarea animalelor. Deşi nu a existat niciodată un focar de PPA în Marea Britanie, autorităţile de dincolo de Canalul Mânecii au adoptat măsuri drastice pentru a proteja fermele împotriva apariţiei acestei boli existând în permanenţă temerea că ea ar putea ajunge şi pe teritoriul britanic.