Suntem informaţi de către ANSVSA că la sfârşitul lunii septembrie, a fost finalizată cea de-a doua etapă a acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile de învăţământ.
Astfel, în intervalul 12 – 30 septembrie, au fost controlate: 1.422 de unităţi de şcoli sau liceee, 2.033 de grădiniţe, 114 creşe, 48 de unităţi after school, 924 de unităţi vânzare cu amănuntul din incinta sau din vecinătatea unităţilor de învăţământ şi 63 de unităţi de catering care furnizează mese elevilor.
Principalele deficienţe constatate de către inspectorii ANSVSA au fost:
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- ambalare şi etichetare necorespunzătoare a produselor de panificaţie distribuite în programul guvernamental “Laptele şi Cornul”;
- transportul de produse lactate distribuite în programul guvernamental “Laptele şi Cornul”, cu mijloc de transport neautorizat sanitar veterinar şi neigienizat;
- nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Ca urmare a abaterilor descoperite, au fost aplicate, 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 17.200 lei şi au fost acordate 55 de avertismente.
De asemenea, au fost confiscate şi 15 kg de carne şi preparate din carne şi 4 kg de produse de origine non-animală (produse de panificaţie) pentru lipsa elementelor de identificare.