Adama
AGRICOVER

Producţia de miere în România – mai mare cu 40% în 2011

Publicat: 02 septembrie 2011 - 13:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de miere din România este de 21.000 de tone, în anul 2011, în creştere cu 30-40% comparativ cu anul 2010, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, la deschiderea Târgului Naţional al Mierii.

„În anul 2011, producţia de miere se ridică la aproximativ 18.000 - 21.000 de tone, situând România pe locul patru în Europa, în creştere cu 30 - 40% faţă de anul trecut. În 2010, datele oficiale arată că producţia de miere s-a cifrat la 10.500 tone, însă apreciem că producţia reală a fost de 15 - 18.000 de tone”, a afirmat Ioan Fetea.

Conform spuselor preşedintelui ACAR, cele mai mari creşteri sunt înregistrate la producţia de miere de salcâm şi de floarea soarelui. În România sunt 1,2 milioane de familii de albine.
„Piaţa mierii s-a confruntat cu probleme, având în vedere faptul că parcurgem o criză. În acest an, a crescut producţia de miere în Europa şi a scăzut consumul, ceea ce a pus o mare presiune pe preţ. Importurile sunt de aproximativ 1.000 de tone anual, iar acestea nu sunt supuse unor taxări suplimentare”, a menţionat acesta.

Miere de albine_b

Consumul de miere în România de la 50 de grame, la 500 de grame pe an
Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent.

Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme, respectiv în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.

Peste 90 de apicultori participă, în perioada 2-4 septembrie, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, ce se derulează pe platforma apicolă de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură Bucureşti.

Apicultorii vând o gama diversificată de tipuri de miere, din toate zonele ţării, inclusiv produse apicole certificate ecologic, dar şi mare varietate de alte produse energizante realizate pe bază de miere şi produse apicole (laptişor de matcă, propolis).
 sursa: Agerpres

Vizualizat: 2980 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Giurgiu: Apicultura şi fermele vegetale sunt solicitările preferate de tinerii fermieri pe măsura 112

Giurgiu: Apicultura şi fermele vegetale sunt solicitările preferate de tinerii fermieri pe măsura 112

Dezvoltarea fermelor vegetale şi de apicultură sunt printre cele mai solicitate de tinerii fermieri din judeţ care au depus în această vară peste patru mii de proiecte pe măsura 112 la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii