Federațiile ProAgro și Romalimenta vor propune Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% și pentru lapte și produse din lapte, alături de carne, produse din carne și legume-fructe.
Anunţul a fost făcut de președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi. „Noi o să facem propunerea către MFP astfel încât reducerea TVA să se aplice pe tot lanțul, de la furaje la produse ambalate, începând cu sectorul cărnii și al produselor din carne, lapte și produse din lapte și legume-fructe. Vom trimite propunerea noastră destul de nuanțată de la furaje, animale și păsări vii, ouă, carne, carne preparată, produse din carne, carne conservată, pește și produse din pește etc. Cred că Ministerul Finanțelor are toate datele și nu mai trebuie niciun studiu în această privință. Au tot ce le trebuie ca să analizeze impactul, au dimensionat foarte corect cu cifre apropiate de ale noastre și pe care noi le făceam pseudo-empiric”, a menționat Jurconi.
Șeful Pro Agro este optimist în privința aplicării TVA de 9% începând cu luna octombrie, după încheierea acordului cu FMI. „Din informațiile pe care le deținem până în prezent, din octombrie se poate aplica TVA de 9%. Cât suntem sub acord cu FMI nu se va întâmpla nimic, adică până în septembrie, dar din octombrie este posibil”, a adăugat președintele Pro Agro, potrivit Agerpres.
Conform proiectului de Cod Fiscal, planul de relaxare fiscală pentru perioada 2016 - 2020 prevede că TVA va ajunge la 18% în 2020 de la 24% în 2015, cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 14%, impozitul pe dividende va fi eliminat, în prezent fiind de 16%, taxa pe construcţii speciale va fi eliminată (în prezent 1%), contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor scădea de la 15,8% la 13,5% pentru angajat şi de la 10,5% la 7,5% pentru angajator, iar la impozitarea microîntreprinderilor şi pentru impozitele şi taxele locale va fi introdus un regim diferenţiat.