Reapariţia Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în România loveşte dur în crescătorii de animale, mai ales în cei de ovine, care se bazează pe exportul de animale. Deocamdată au fost confirmate doar două focare, izolat, în estul ţării, la graniţa cu Republica Moldova, iar DSV şi crescătorii de animale din zonă au luat măsuri să ţină situaţia sub control, în linişte. Fermierii români se opun în continuare vaccinării obligatorii a tuturor efectivelor de animale, aşa cum au propus autorităţile.
Veterinarii din România au confirmat,până în 7 septembrie 2015, patru cazuri de infestare cu serotipul 4 al virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) la patru bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani, iar alte 2 cazuri au fost confirmate tot la bovine în 11 septembrie, dintr-un total de 13 animale suspectate, fiind notificată de către ANSVSA Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE). Potrivit alertei OIE, cazurile depistate sunt la bovine din gospodării, nu din ferme şi au fost deja dispuse măsuri de desinsecţie şi de control al animalelor.
„Nu e nici o gravitate din punct de vedere al riscului pentru oameni. Nu se transmite de la om la om, nu se transmite de la bovină la bovină, nu se transmite de la specie receptivă la specie receptivă şi aici ne referim la bovine, ovine, caprine. E o boală produsă de musculiţele numite culicoizi, cu o morbiditate destul de acută, dar din fericire în Bobuleşti nu avem nici un caz de mortalitate”, a declarat luni, 14 septembrie a.c., Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, citată de Agerpres.
„Din fericire, la ovine încă nu este, este doar la bovine, dar asta nu ne scuteşte nici pe noi. Nu este într-o fermă, este în gospodăriile oamenilor”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, care este din jud. Botoşani. Potrivit lui Nechifor, crescătorii de animale din judeţ au fost informaţi de către DSV Botoşani de apariţia cazurilor de Bluetongue, pentru a luă măsuri preventive în propriile exploataţii şi pentru a ţine sub control răspândirea bolii.
Oficialii DSVSA recomandă crescătorilor de animale să facă dezinsecţii în grajduri pentru a preveni apariţia bolii. De asemenea, fermierii sunt sfătuiţi să anunţe imediat medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire, mai ales atunci când constată scăderea producţiei de lapte la bovine.
Cioranu (Romovis): Iordania nu mai importă ovine din România de lunea trecută
Directorul DSV Botoşani susţine că în cazul acestei boli singurele pierderi sunt de „natură economică”. Crescătorii de animale ştiu prea bine acest lucru. Reapariţia Bluetongue pe teritoriul ţării noastre îi deja loveşte pe crescătorii de ovine care se bazau pe export, chiar dacă virusul a fost confirmat doar la bovine.
Potrivit lui Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, Iordania nu mai importă ovine din România de la începutul săptămânii trecute. „Cumpărătorul, când s-a auzit că a apărut iarăşi boala, nu mai vrea să cumpere. Libia a cumpărat doar în primăvară”, ne-a declarat Cioranu, săptămâna trecută, când prezenţa virusului fusese deja confirmată de DSV, însă crescătorii de ovine au încercat să nu propage informaţia, astfel încât să nu creeze panică pe piaţă şi să nu dea motive în plus samsarilor de animale care deja au scăzut preţurile la animalele vândute în viu până la 5 lei/kg.
„Suntem nişte nenorociţi, noi cu noi. Dacă este Limbă Albastră, nu trebuia spus că este, că nu afectează omul. Ce afectează? Animalele? Ce vorbim? Câte animale au murit de Limbă Albastră în România şi câte mor de anaerobioză?”, a adăugat, supărat, Cioranu.
„Trebuie să prevenim, nu să vaccinăm!”, spun crescătorii de animale
Noi focare de Bluetongue pe teritoriul României ar putea fi un motiv suficient de bun pe care autorităţile să îl invoce pentru a impune vaccinarea obligatorie a tuturor bovinelor şi ovinelor. Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, declara, în aprilie 2015, că România poate controla şi elimina Boala Limbii Albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor pe o perioadă de trei ani.
Gheorghe Neaţă, director zootehnie în Ministerul Agriculturii, susţine în continuare vaccinarea obligatorie „fără discuţie, pentru tot”. Spune că nu este târziu nici acum să se facă vaccinarea „dar nu se pot trage concluziile, citirea se face după 60 de zile, sunt probleme deja.”
„De la UE sunt 10 milioane de euro, din 60 milioane de euro care sunt necesari pe trei ani. Cei 10 milioane de euro ar fi pentru achiziţia vaccinului, iar vaccinarea s-ar face gratuit de către medicii veterinari”, a completat Neaţă. sumele despre care vorbeţte sunt prevăzute în proiectul de HG elaborat de ANSVSA în primăvara acestui an, proiect contestat de toţi crescătorii de animale, care susţin doar vaccinarea voluntară. Documentul elaborat de ANSVSA prevede vaccinarea a peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine în următorii trei ani. Despre proiectul ANSVSA, Neaţă ne-a mai spus că nu se ocupă special de treaba asta, aşa că nu poate da mai multe detalii.
Preşedintele Romovis, Nicolae Cioranu, mai spune că la Consiliul Consultativ al ANSVSA, în 20 august 2015, toţi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale prezenţi au spus că nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. Dar, atunci nu se ştia încă nimic de reapariţia Bluetongue în România.