Primarii din judeţul Satu Mare sunt nemulţumiţi de costurile foarte ridicate pentru realizarea „amenajamentelor pastorale” conform noii legislaţii. Fără acestea, nu pot primi subvenţia de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).
La sedinţa convocată de către prefectul Eugeniu Avram, primarul comunei Halmeu, Ludovic Incze, a afirmat că o firmă specializată i-a solicitat o sumă de 18.000 de euro plus TVA, iar primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balogh a spus că i s-a solicitat o sumă de 30.000 de euro, mult prea mare pentru bugetul localităţii. „Mi s-a cerut 18.300 euro plus TVA. E o sumă enormă, noi nu putem încasa atâta pentru păşuni. Vom rezilia contractele cu beneficiarii animalelor, sau ce vom face?”, a spus Ludovic Incze, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii firmei specializate pe astfel de lucrări au arătat că sumele necesare pentru amenajarea păşunilor pot ajunge şi la 3.000 de euro pentru 100 de hectare, acolo unde nu sunt făcute nici ridicările topografice.
Legea pajiștilor ar putea fi modificată din nou
Prevederile actului normativ i-ar favoriza pe primari care scot deja la licitație pășunile pentru 1.000 de lei pe hectar. “Prețul este enorm pentru crescătorii de animale. Primarii vor să-și umple buzunarele. Pășunile ajung la unii care au animale doar în registrul agricol, iar ăștia le subînchiriază", declară Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Oi și Capre.
Problema delicată a legii pășunilor s-a discutat, săptămâna trecută, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților. Președintele Comisiei, Nini Săpunaru, i-ar fi avertizat pe reprezentanții fermierilor că parlamentarii nu se pot pune rău cu primarii. “Ne-a atras atenția că datorită primarilor sunt ei parlamentari, că de acolo le vin voturile. Noi i-am răspuns că, pe lângă că legea asta e proastă și a fost modificată de trei ori, specialiștii din Ministerul Agriculturii i-au mai zăpăcit și normele”, spune Marcel Andrei.