Se anunţă creşteri pentru sectorul de carne de pasăre din Uniunea europeană în anul 2017. Previziunile pozitive se datorează solicitărilor mai mari de export în afara Uniunii, unei creşteri lente a cererii interne, dar şi preţului mai mic de producţie comparariv cu alte tipuri de carne.
Producţia de carne de pasăre în Comunitatea Europeană este diferită în funcţie de specificul fiecărei ţări. Polonia este lider de producţie la momentul actual la carnea de pasăre, potrivit unui raport USDA.
În Franţa, producţia de carne de pasăre stagnează din cauza exporturilor. Pentru Germania se configurează o problemă din cauza problemelor de mediu şi de implementare a condiţiilor de bunăstare. Nici pentru Spania nu se prefigurează un viitor prea bun în acest sector din cauza presiunii preţurilor; comerţul cu amănuntul având un impact negativ asupra marilor crescători de pui de carne.
În altă ordine de idei, se aşteaptă ca acest sector să crescă în Belgia, Italia, Ungaria, România, Bulgaria şi Anglia.
Datorită creşterii economice destul de lente a UE 28 şi a preţului mai mic pentru sursele de proteină din furajele administrate păsărilor, dar şi creşterii cererii interne de carne de pasăre şi exporturi uşor mai mari, este de aşteptat ca anul 2017 să fie un an bun pentru industria creşterii păsărilor.
Excedentul comercial de pui de carne este de aşteptat să crească în 2017, în lumina importurilor şi exporturilor cu un trend ascendent.
Tendinţele consumului de carne de pasăre
În timp ce toate sursele arată că în UE-28, consumul total de carne a fost afectat negativ de încetinirea creşterii economice, carnea de pui este cea mai ieftină sursă de proteine şi a fost mai puţin afectată. Cu toate acestea, creşterea consumului este mai mică decât creşterea demografică, ceea ce înseamnă că pe cap de locuitor consumul scade uşor, dar rămâne stabil.
Mai multe tipuri de analize de piaţă au arătat că, în timp ce consumatorii din UE-28 au trecut, în general de la consumul de carne de vită sau de porc la carne de pui, totuşi consumatorii cu venituri mici au redus cumpărăturile de proteină de origine animală (carne) şi s-a observat o migrare la carbohidrati de origine vegetală (paine, paste), cu excepţia Spaniei, caz în care carnea de porc este în topul preferinţelor faţă carnea de pui. În UE-28, vânzările de părţi anatomice de la pui mai ieftine de exemplu picioare şi aripi),au crescut mai mult comparativ cu cu vânzările de piese mai scumpe, cum ar fi pieptul de pui sau păsări întregi. Această tendinţă este de aşteptat să se menţină în 2017, în absenţa oricărei redresari economice.
Importurile de carne de pasăre în UE-28
Brazilia şi Thailanda rămân cei mai mari furnizori de carne de pui broiler pentru UE-28. Din 2012, deschiderea pieţei UE-28 pentru carne de pui broiler Thai a dus la o creştere semnificativă a exporturilor thailandeze de carne sărată şi bucăţi de carne congelate, dar şi a altor tipuri de carne de pui în detrimentul exporturilor braziliene. S-a observat că datorită calităţii, cărnea de pui broiler Thai se potriveşte mai bine nevoilor importatorului din UE.
Semnarea Acordului de Liber Schimb (DCFTA) între UE-28 şi Ucraina a dus, de asemenea, la o creştere a exporturilor de carne de pui broiler din Ucraina către UE-28, care sunt acum de aşteptat să ajungă la 37.000 tone în 2017. Pentru exporturile din UE-28 de carne de pui broiler sunt prognozate creşteri în 2017, în ciuda embargoului rus asupra anumitor produse alimentare impuse de UE începând cu luna august 2014. În acelaşi timp, se aşteaptă o scădere a exporturilor de pui de carne franceze în regiunea Orientul Mijlociu, din cauza cererii stagnante din Arabia Saudită şi situaţia politică din Yemen.
[Sursa: USDA , http://www.poultryworld.net]