SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GERMANIA! În conformitate cu ultimul studiu al costurilor de producţie publicat de Oficiul german pentru agricultură şi sociologie agricolă (Büro für Agrarsoziologie & Landwirtschaft, BAL), în ianuarie 2017 preţul mediu de 33,76 cenţi pentru un kilogram de lapte a acoperit doar 77% din costul de producţie.
Studiul, comandat de European Milk Board - EMB, calculează costurile producţiei de lapte din Germania şi le publică trimestrial. Costul de producţie calculat a fost de 43,74 eurocenţi/kg lapte. În ultimele luni, situaţia costurilor din Germania s-a modificat foarte puţin, iar preţul laptelui în întreaga Europă a crescut uşor.
Reamintim că, în iulie anul trecut preţul laptelui (la poarta fermei) în Germania era încă sub 25 cenţi/kg, iar în alte ţări situaţia era la fel de drastică. Astfel, în Lituania preţul laptelui a scăzut chiar sub 17 cenţi iar în Belgia era de aproximativ 22 cenţi. Este puţin probabil ca recuperarea actuală de până la 30 şi, respectiv, 34 de cenţi, de la începutul anului 2017, să mai poată fi susţinută mult timp. Există deja semne că, în curând, preţurile se vor întoarce la un declin pe termen mai lung, deşi creşterea preţurilor este esenţială pentru supravieţuirea fermierilor.
Mai multe ştiri despre piaţa agricolă la nivel mondial, în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!