Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.
"Prețurile ridicate ale furajelor și energiei și restricțiile de mediu fac presiuni pe crescătorii de porci din Uniunea Europeană, ceea ce va duce la o reducere a operațiunilor", susţin analiştii americani. Factorii suplimentari cu care se confruntă industria sunt focarele de pestă porcină africană în Europa Centrală și cererea redusă de carne de porc din China. "Odată cu scăderea vânzărilor către China, exportatorii din UE și-au diversificat destinațiile de export. Cu toate acestea, aceste piețe alternative, în principal asiatice, nu pot compensa volumele pierdute livrate în China. În plus, consumul intern este în scădere, în special în Germania", se arată în raportul USDA.
Acești factori negativi de piață au condus, împreună, la o scădere record a stocului total de porci și scroafe în 2022. Cu un efectiv de reproducție mai mic, oferta de animale pentru sacrificare va scădea inevitabil în acest an, cred specialiştii. Disponibilitatea mai scăzută a animalelor pentru sacrificare va încuraja, de asemenea, sectorul să se restructureze. Potrivit USDA, în 2023, se estimează că producția de carne de porc va scădea cu aproximativ 0,75 milioane tone metrice echivalent greutate în carcasă, pentru a ajunge la 21,75 milioane de tone, iar exporturile de carne de porc vor scădea la nivelurile din perioada 2016-2019, rămânând la 3,75 milioane de tone, cu aproape 500.000 de tone mai puțin decât în intervalul 2019- 2022.