Adama
Vinasa Rompak

Suinele din fermele comerciale, identificate după numărul exploataţiei

Publicat: 24 aprilie 2009 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suinele din fermele comerciale vor fi identificate cu numărul exploataţiei din care provin şi nu cu un număr unic de individualizare, iar costurile vor fi suportate de proprietarii animalelor, potrivit unui act normativ adoptat de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor în această săptămână.

Prin această practică, aplicată în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, se face o importantă economie de surse financiare şi se uşurează operaţiunile din ferme. Astfel, prin transferul responsabilităţilor pentru identificarea animalelor către proprietarii acestora se apreciază că economiile vor fi de 2 milioane de euro anual.

Argumentul principal al membrilor Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor a fost acela al reducerii costurilor inutile şi cel al simplificării şi eficientizării acestei metode de identificare a animalelor.

În prezent, în România, legislaţia prevede că fiecare animal este identificat printr-o crotalie cu număr individual, pe care trebuie să-l păstreze toată viaţa. Aceasta uşurează urmărirea şi înregistrarea mişcărilor în baza naţională de date a fiecărui animal de la naşterea până la dispariţia sa, dar presupune alocarea de resurse umane materiale şi financiare inutile, având în vedere că animalele au o durată scurtă de viaţă, iar în sistemul de creştere din exploataţii crotaliile auriculare se pierd uşor, iar potrivit legislaţiei actuale ele trebuie înlocuite imediat ce se vede dispariţia lor, necesitând surse financiare suplimentare.

Acest lucru poate să întârzie livrarea animalelor la abator sau către alte destinaţii, datorită întârzierilor de furnizare a crotaliilor şi a recrotalierii, au subliniat deputaţii.

Proiectul de Lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 121/2008 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor aprobat de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor sporeşte competenţele şi responsabilităţile Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care rămâne coordonatorul activităţilor privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum şi proprietarul sistemului informatic pentru identificarea acestora.

Totuşi, potrivit deputaţilor, ordonanţa de urgenţă rezolvă doar parţial problema identificării operative a animalelor din exploataţiile agricole. aceştia cerând ca în perioada imediat următoare să aibă loc o întâlnire la Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor cu conducerea ANSVSA, Ministerului Agriculturii, ANARZ, APIA şi alţi factori implicaţi în sistemul de identificare a animalelor care nu funcţionează corespunzător şi pune mari probleme crescătorilor de animale.

Vizualizat: 3867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii