Potrivit propunerilor făcute de comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, în proiectul de reformă al Politicii Agricole Comune (PAC) sectorul porci nu va beneficia de nici un fel de susţinere financiară.
„Vor rămâne numai minime intervenţii de piaţă de tipul stocării private sau restituţii de la export, dar acestea din urmă vor fi limitate şi până în anul 2020 eliminate complet”, susţine Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc.
Vor exista totuşi alte mijloace de atragere a fondurilor în acest sector. Astfel, vor fi permise constituirea unor fonduri mutuale în cadrul organizaţiilor profesionale. „Acestea vor putea fi folosite în perioadele de criză pentru susţinerea financiară a fermierilor. În aceste perioade de criză, cum a fost criza dioxinei sau criza furajelor, perioade în care piaţa cărnii de porc a avut mult de suferit, organizaţiile profesionale vor putea să-şi ajute membrii cu sume pe care le vor hotărî, Uniunea Europeană cofinanţând acest ajutor, în raportul de un euro asigurat de organizaţiile profesionale şi 65 de euro cenţi de către UE”, a declarat Stanca Tudor în carul unei conferinţe desfăşurate cu ocazia târgului expoziţional Indagra.
Un alt tip de sprijin pe care îl preconizează viitoarea Politică Agricolă Comună se referă la susţinerea organizaţiilor profesionale. Astfel se doreşte armonizarea politicilor pe filiera cărnii de porc, de la producător până la comerciant. Sigur este un vis această armonizare, dar nu este de nerealizat tehnic. Presupune un proces mai lung. Este timpul să conlucrăm, să devenim parteneri, să dimensionăm în mod corect producţia în corelaţie cu capacităţile de producţie şi mai apoi comerţul”, remarca lidera organizaţiei profesionale a crescătorilor de porcine din România.
Producătorii din acest sector au însă motive să fie optimişti. „Deşi traversăm o perioadă dificilă, cererea de carne de porc este în creştere. Din păcate această creştere nu este corelată cu creşterea preţului. Sfatul nostru este să vă ţineţi efectivele de porc pentru că în 2012 va fi un an bun pentru porc. Nu vom avea concurenţă foarte mare anul viitor pentru că şi în Uniunea Europeană efectivul de scroafe s-a redus în medie cu 5 la sută. Nu se aştepta nimeni la un asemenea recul în efectivele de reproducţie”, a concluzionat Stanca Tudor.