România înregistra un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, la 1 mai 2011, mai mic cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când erau 4,7 milioane de capete, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De asemenea, efectivul matcă era de 350.359 de capete la 1 mai 2011, în scădere cu 2,8% faţă de anul anterior. La 1 mai 2010 efectivul matcă de porcine număra 360.328 capete.
Potrivit datelor INS, cei mai mulţi porci erau crescuţi în zona de vest a României (19,8%), fiind urmată de zona Sud- Est (16,8%), Sud Muntenia (15,4%), Nord-Vest (14,3%), Sud Vest Oltenia (11,3%), Nord-Est (10,2%), Centru (9,3%) şi Bucureşti - Ilfov (2,9%).
Consumăm 60% carne de porc din import
Analizând distribuţia pe regiuni de dezvoltare a efectivelor de porcine la 1 mai 2011, comparativ cu 1 mai 2010, s-a constatat că a crescut ponderea acestora în regiunile Vest (+1,0 puncte procentuale), Sud - Est (+0,7), Nord-Vest (+0,5), Sud Muntenia (+0,2) şi a scăzut în regiunile Centru (-0,3), Nord-Est (-0,5), Bucureşti - Ilfov (-0,6), Sud-Vest Oltenia (-1,0).
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 60% din importuri. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
Cercetarea INS s-a realizat prin sondaj asupra unui eşantion reprezentativ la nivel naţional şi regiuni de dezvoltare de 11.446 exploataţii agricole, din care 541 exploataţii agricole cu personalitate juridică şi 11.987 exploataţii agricole individuale. Intervalul de încredere a fost de 95% (marja de eroare ą2%).