Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.
Alături de coride, Spania este recunoscută pentru feluritele tipuri de şuncă/jambon, dar niciunul nu este atât de venerat ca şi "jamón ibérico bellota" şi care se vinde cu cca. 100 de euro pe kilogram. Această şuncă provine de la porcul iberic negru crescut în vechile păşuni cu stejari, aşa numitele "dehesa" şi care se hrăneşte cu ghindă (bellota / ghindă, în spaniolă).
Păşunile cu ştejari "dehesa", specifice vestului şi nord-vestului Spaniei sunt locul unde turmele de porci din rasa iberic negru îşi petrec ultimele luni din viaţă, înainte de sacrificare. Din cauza verilor neobișnuit de calde și uscate, stejarii din aceste păşuni produc tot mai puțină ghindă. În acelaşi timp, scăderea prețului de piață, a dus la o reducere cu 20% a jamonului iberic produs anul trecut în Extremadura, una dintre cele doar patru mici regiuni din Spania în care se produce această specialitate cu denumirea oficială de origine.
Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată în Spania și al treilea cel mai se cetos. Precipitațiile în Extremadura au scăzut cu aproximativ 35% în ultimii 50 de ani. "Dehesa este formată din stejari care sunt originari din climatele umede, așa că este o relicvă a vremurilor în care clima de aici era diferită de cea de acum. Copacii se luptă să supraviețuiască verilor lungi, calde și uscate pe care le avem acum", a declarat Francisco Espárrago, președintele Señorio de Montanera, pentru cotidianul The Guardian.
Conform reglementărilor oficiale, producătorii de jambon au voie să importe ghindă din alte părți, dar Espárrago nu este încântat de această idee. "Principala sursă este Marocul și Algeria, unde, bineînțeles, nu se cresc porci, dar mă îngrijorează faptul că importul de ghindă ar putea introduce noi boli, așa cum s-a întâmplat când am importat palmieri din Egipt", a mai spus Francisco Espárrago.
Cel mai bun "jamon" este produs în unele dintre cele mai sărace regiuni spaniole și este o componentă vitală a economiilor locale. "Nu este vorba doar de porci", spune Espárrago, care se plânge şi de lipsa de fonduri pentru replantarea copacilor. "Dacă dehesa nu supraviețuiește, nu va exista nici un loc unde să pască animalele".