Adama
AGRICOVER

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

Publicat: 08 februarie 2023 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Alături de coride, Spania este recunoscută pentru feluritele tipuri de şuncă/jambon, dar niciunul nu este atât de venerat ca şi "jamón ibérico bellota" şi care se vinde cu cca. 100 de euro pe kilogram. Această şuncă provine de la porcul iberic negru crescut în vechile păşuni cu stejari, aşa numitele "dehesa" şi care se hrăneşte cu ghindă (bellota / ghindă, în spaniolă).

jamon iberico bellota_b

Păşunile cu ştejari "dehesa", specifice vestului şi nord-vestului Spaniei sunt locul unde turmele de porci din rasa iberic negru îşi petrec ultimele luni din viaţă, înainte de sacrificare. Din cauza verilor neobișnuit de calde și uscate, stejarii din aceste păşuni produc tot mai puțină ghindă. În acelaşi timp, scăderea prețului de piață, a dus la o reducere cu 20% a jamonului iberic produs anul trecut în Extremadura, una dintre cele doar patru mici regiuni din Spania în care se produce această specialitate cu denumirea oficială de origine.

Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată în Spania și al treilea cel mai se cetos. Precipitațiile în Extremadura au scăzut cu aproximativ 35% în ultimii 50 de ani. "Dehesa este formată din stejari care sunt originari din climatele umede, așa că este o relicvă a vremurilor în care clima de aici era diferită de cea de acum. Copacii se luptă să supraviețuiască verilor lungi, calde și uscate pe care le avem acum", a declarat Francisco Espárrago, președintele Señorio de Montanera, pentru cotidianul The Guardian.

Conform reglementărilor oficiale, producătorii de jambon au voie să importe ghindă din alte părți, dar Espárrago nu este încântat de această idee. "Principala sursă este Marocul și Algeria, unde, bineînțeles, nu se cresc porci, dar mă îngrijorează faptul că importul de ghindă ar putea introduce noi boli, așa cum s-a întâmplat când am importat palmieri din Egipt", a mai spus Francisco Espárrago.

porcul negru iberic_dehesa_b

Cel mai bun "jamon" este produs în unele dintre cele mai sărace regiuni spaniole și este o componentă vitală a economiilor locale. "Nu este vorba doar de porci", spune Espárrago, care se plânge şi de lipsa de fonduri pentru replantarea copacilor. "Dacă dehesa nu supraviețuiește, nu va exista nici un loc unde să pască animalele".

Vizualizat: 1693 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Scade preţul de achiziţie al porumbului în Ucraina

Scade preţul de achiziţie al porumbului în Ucraina

Ca urmare a blocării deliberate a inspecției navelor și a lipsei de energie în portul Odesa din Marea Neagră, prețul de achiziție al porumbului în porturile ucrainene a scăzut de la 210-212 dolari/tonă până la 200-205 dolari/tonă. De asemenea, costurile suplimentare suportate de către comercianți pentru staţionarea navelor care așteaptă pentru inspecție au ajuns până la 30-40 dolari/tonă.

Regulă APIA: Rotația culturilor pe terenuri arabile! Ce e nou anul acesta!

Regulă APIA: Rotația culturilor pe terenuri arabile! Ce e nou anul acesta!

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, proiectul de Ordin pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023. Una dintre regulile pentru încasarea subvențiilor agricole este rotația culturilor agricole. Ce e nou anul acesta?

Comunicat MADR ASTĂZI: Sistemul național antigrindină!

Comunicat MADR ASTĂZI: Sistemul național antigrindină!

Pe site-ul MADR, în secțiunea Transparență decizională, a fost postat, în data de 7 februarie 2023, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea obiectivelor etapei a XXIII-a 2023 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor este instituția inițiatoare a actului normativ și se află în subordinea MADR.

Șeful APIA, discuții astăzi cu primarii!

Șeful APIA, discuții astăzi cu primarii!

Adrian Pintea, director general APIA, a participat astăzi la cea de-a 26-a sesiune ordinară a adunării generale a Asociația Comunelor din România, eveniment anual deosebit de important în viața comunităților locale de la noi din țară, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. 

Scad importurile de soia ale statelor UE

Scad importurile de soia ale statelor UE

În actualul an de comercializare, statele UE au importat 6,2 milioane de tone de soia, cu 20% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului anterior. De asemenea, în perioada 1 iulie 2022 - 29 ianuarie 2023, au mai fost importate 9,2 milioane de tone de şrot de soia, cu doar 4% mai puţin decât în intervalul similar al sezonului 2021/2022, potrivit datelor Comisiei Europene.

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Creșterea producției agricole a UE

Creșterea producției agricole a UE "va încetini" în următorii 10 ani

Raportul Comisiei Europene privind perspectiva agriculturii europene pe termen mediu prevede o încetinire a creșterii producției pentru principalele sectoare agricole. Perturbările comerciale, creşterea preţului produselor de bază şi mai ales a inputurilor şi a energiei au testat rezilienţa sectorului agricol al UE astfel încât se așteaptă ca producția unor culturi să stagneze sau chiar să scadă ușor, în timp ce producția de lapte și de carne ar urma să scadă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii