Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.
Dacă virusul va fi confirmat și la laboratorul din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) de la București, cei aproape 18.000 de porci din fermă vor fi uciși.
Directorul DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, a declarat, pentru televiziunea Tele Europa Nova, că probele prelucrate la Timișoara au confirmat prezența virusului PPA și probe suplimentare au fost trimise miercuri, 17 mai, la IDSA București. Acesta a precizat că, până acum, nu s-a întâmplat niciodată ca rezultatele analizelor să fie infirmate de IDSA, dar procedura prevede declararea focarului de pestă porcină africană abia după confirmarea din partea IDSA.
Șeful DSVSA Timiș a mai spus că în unitatea Smithfield de la Cenei, localitate aflată în vestul județului, aproape de granița cu Serbia, sunt 17.900 de porci.
Joi, 18 mai, o altă suspiciune de PPA a apărut într-o gospodărie din localitatea timișeană Opatița, în sudul județului.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în ultima săptămână au fost stinse 6 focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 17 mai 2023 mai erau active 11 focare de PPA, toate focarele PPA active fiind în gospodăriile populației.
Datele ANSVSA arată că, din 2017 şi până în prezent, au fost stinse 6.003 de focare de pestă porcină africană. În 2023, au fost confirmate 70 de focare de PPA, din care au fost stinse, până acum, 59 de focare.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 7.214 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.