O ameninţare fără precedent se apropie zilnic de România, de lumea satului românesc, de pădurile noastre. Pesta Porcină Africană, boala dezastrului, atât pentru gospodăriile populaţiei sau ferme, cât şi pentru populaţia de mistreţi din fondurile de vânătoare.
Şi NU! Nu este periculoasă pentru om în nici un fel, însă pentru porci este catastrofală!
Ce este Pesta Porcină Africană? Este una dintre cele mai grave boli care afectează porcii domestici şi sălbatici, conducând invariabil la moartea animalelor infectate. Conform legislaţiei, toate animalele din focarul infectat (sat, fermă sau fond de vânătoare) se eutanasiază şi incinerează în cel mai scurt timp posibil. Şi, atenţie! La acest moment, NU există nici vaccin şi nici medicaţie eficientă pentru tratarea animalelor bolnave!
Pesta Porcină Africană bate la porţile României!
De unde vine Pesta Porcină Africană? Pentru România, ameninţarea majoră o reprezintă apariţia şi multiplicarea focarelor tot mai aproape de graniţa de nord şi est, în principal în Ucraina. Cea mai recentă zonă declarată infectată, în ziua de 11 mai 2016, se află la o distanţă de sub 50 de km de Botoşani!
Care pot fi efectele acestei boli dezastru? Cum spuneam, toate porcinele aflate în satul sau ferma în care se depistează boala trebuie eutanasiate de îndată, pentru stoparea răspândirii bolii. (...)
Cum să “ţinem la distanţă virusul”?
Cu comunicate de presă şi postarea atenţionărilor pe site-urile instituţiilor? Nu, nu e suficient! Trebuie ca veterinarii, primăriile, poliţia, pădurarii, învăţătorii, profesorii şi, inclusiv preoţimea de la sate să înţeleagă pericolul şi, mai ales, să acţioneze împreună, pentru binele comunităţilor şi prevenirea apariţiei acestei boli! Trebuie ca guvernul să finanţeze transmiterea unui mesaj de interes public prin toate mijloacele de comunicare dar, în primul rând, prin posturile de radio şi televiziune, prin ziare şi reviste!
Citeste pe larg despre pericolul bolii, dar si despre masurile concrete pe care le pot lua crescatorii de porcine, in revista Ferma editia 15-30 iunie 2016!