Schimbările legislative privind bunăstarea animalelor la nivelul Uniunii Europene, precum şi creşterea numerică a populaţiei şi, implicit, a necesarului de hrană creează premisele unei perspective încurajatoare pentru sectorul de creştere a porcinelor.
„În octombrie 2011 populaţia globului a depăşit cifra de 7 miliarde. Iar până în 2050 este de aşteptat să ajungem la peste 9 miliarde de persoane pe glob. Este foarte clar că va trebui să producem din ce în ce mai multă mâncare, proteină animală. Aceasta este produsă diferenţiat şi se va dezvolta cu precădere în acele zone în care şi veniturile populaţiei vor evolua în sens pozitiv”, a menţionat Ioan Ladoşi, director regional Europa de Est al companiei PIC România, una din provocările viitoare pentru sectorul creşterii porcinelor.
Potrivit datelor statistice, producţia de carne va trebui să crească de la aproximativ 235 milioane de tone (în 2011) la 465 milioane de tone în 2050, în timp ce în 2030 se estimează că va ajunge la 430 milioane de tone, a precizat Ladoşi.
În România, sectorul creşterii suinelor a avut o evoluţie bună în ultimul an. „Efectivele nu au scăzut în acest an, cu toate greutăţile legate de evoluţia preţului la furaje şi la inputuri, de secetă. În România se menţine tendinţa de trecere către un tip de valorificare normală, către abatorizare. Dacă în 2006 mergeau către abator circa 1,6 milioane de porci, anul trecut au mers cam 3,2 milioane. Se reduce creşterea porcului în regim ţărănesc şi oamenii încep să ordoneze fluxul de porcine către tăiere în abator”, a explicat Stanca Alexandra Tudor, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – decembrie 2012.