După şapte ani de interdicţie a exportului de porci, Uniunea Europeană revine asupra măsurii şi ne dă „verde”. Deşi această decizie este, după părerea mea, una extrem de importantă, presa şi oficialii nu îi acordă atenţia cuvenită.
După şapte ani de interdicţie a exportului de porci, Uniunea Europeană revine asupra măsurii şi ne dă „verde”. Deşi această decizie este, după părerea mea, una extrem de importantă, presa şi oficialii nu îi acordă atenţia cuvenită.
De ce este aşa de importantă decizia UE ? Reprezentanţi ai Centrului Român de Modelare Economică, dar şi alţi analişti afirmă că din exportul de carne de porc, România ar putea câştiga între 600 de milioane de euro şi un miliard de euro. Ca să aveţi poate o imagine mai adecvată, analiştii spun că investiţia Nokia reprezenta, din exporturi, între 1 şi 1,2 miliarde de euro. Aşadar, prin exportul de porci, ţara noastră ar putea recupera o parte considerabilă din „gaura” lăsată de plecarea mega-concernului finlandez, una dintre cele mai mari investiţii din România şi din Europa de sud-est.
În paranteză fie spus, în timp ce Nokia era o fabrică străină, deci, dependentă de mult mai mulţi factori, creşterea şi procesarea animalelor rămâne un business eminamente românesc. Ceea ce este un plus. Apoi, Nokia depindea de piaţa internaţională de tehnologie, o piaţă extrem de dinamică şi de volatilă, pe când exportul de animale este o activitate cu mult mai stabilă. În fine, până la urmă, Nokia este a altora, pe când porcul este, după cum se zice, „pasărea românului”.
Este important faptul că fermierii români au capacitatea de face export. Dar poate cel mai important este că în acest moment piaţa externă este foarte favorabilă României. Ne putem impune prin preţuri de cost mai mici, prin calitate şi prin seriozitate.
Pentru ca visul a cât mai multor producători români să devină realitate mai avem nevoie de ceva: Guvernul trebuie să susţină - prin subvenţii şi prin alte căi - dezvoltarea de exploataţii, care să genereze, în final, export.
Înainte de criză, în urmă cu doi, trei ani, o serie de guvernanţi mizau pe agricultură, ca supapă la recesiune. Criza a venit şi a plecat, fără însă ca agricultora să joace vreun rol special, datorită statului. Căci creşterea economică generată de agricultură, trebuie să fiţi de acord cu mine, n-a fost rodul vreunei strategii, ştim asta cu toţii. Ei bine, acum, avem, din nou, prin reluarea exportului de porc, o altă şansă de fructifica imensul potenţial agricol autohton.
Să ne dea Domnul minte s-o facem!