România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
„România, înainte de 2017, când s-a manifestat primul focar de pestă porcină africană, producea aproximativ 80 la sută din necesarul de carne de porc din România. Faptul că aceste focare au afectat fermele comerciale a dus la scăderea capacităţii de producţie. În 2021 au fost sacrificaţi preventiv şi îngropaţi sau incineraţi 771.000 de capete de porci. 92 de milioane de kilograme de carne de porc au fost neutralizate”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o emisiune la B1TV, pentru a explica modul cum a ajuns România în situaţia de a produce, în prezent, doar 20% din necesarul intern de consum de carne de porc.
„Gestionarea situaţiei pestei porcine africane nu este în sarcina Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii are politicile în zootehnie, trebuie să asigure producţia produselor agricole”, a precizat Chesnoiu.
Acesta a mai spus că importăm carne de porc din UE, statele mari producătoare fiind Germania şi Spania.
Potrivit datelor ANSVSA, România a avut, în 2021, 1.660 de focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate la porci domestici, din care 15 focare mai erau încă active pe 10 martie 2022. Din 2017 până în martie 2022, în România au fost confrimate, în total, 5714 focare de PPA. Pe 10 martie 2022 erau active 77 de focare de PPA, dintre care 15 focare în exploataţii comerciale de porcine, fiind afectate 168.521 de porcine (animale afectate din focarele active).
De asemenea, de la începutul epidemiei de PPA în România, au fost confirmate 6.541 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.