În luna octombrie a acestui an a crescut numărul total al animalelor sacrificate, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
În acelaşi timp însă, numărul animalelor sacrificate la bovine, ovine, caprine şi păsări a fost în scădere. Potrivit INS, în octombrie 2014, comparativ cu octombrie 2013, numărul total de bovine sacrificate a scăzut cu 3,1%, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 8%. De asemenea, numărul sacrificărilor de bovine în unităţile industriale specializate a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 0,2%.
În plus, numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 11,2%, iar sacrificările în unităţile industriale specializate au crescut atât numeric, cât şi la greutatea în carcasă cu 6,9%, respectiv cu 9,2%. Pe de altă parte, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 2,8%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut de 2,2 ori, respectiv de 2,1 ori.
Datele INS relevă, totodată, că numărul total al păsărilor sacrificate a scăzut cu 2,6%, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 2,3%. În plus, în unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate (+6%), cât şi la greutatea în carcasă a acestora (11,1%).
Recomandările ANSVSA pentru perioada Sărbătorilor de iarnă
Potrivit statisticilor ANSVSA, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic punându-şi în pericol sănătatea şi viaţa.
Autoritatea atrage atenţia că „Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei”.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă:
• nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;
• nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.